Netradiční architektura: Temná přístavba

Powel Street House
Foto: Derek Swalwell

Autor: Oficiální zdroj

Zdroj: BowerBird

Některé rekonstrukce a přístavby jsou takové, že to vyrazí dech. Tahle, do které vás zveme dnes, je jedna z nich.

Dům stojí v australském městě Jižní Yarra. Jde o typický domek ze třicátých let střižený anglikánským stylem, takže je obložený červenými lícovými cihlami, roste na něm spousta popínavých rostlin a zahradu má o velikosti menšího dětského hřiště. Navíc disponoval dvojicí bytových jednotek, které byly samostatně přístupné. Majitelé se rozhodli, že je sjednotí a navíc přidají přístavek na zahradu, kam umístí jídelnu s kuchyní.

Dům samotný byl na australské poměry poměrně tmavý a tichý. Tuhle atmosféru chtěli majitelé nechat a naopak ji rozšířit. Jen trocha světla, tmavé barvy a jakoby pomalé plynutí času. To byly jejich preference.

Úkolu se ujala kancelář Robert Simeoni Architects a navrhla velmi netradiční přístavbu a částečnou rekonstrukci domu. Polovinu zahrádky zabral černý kvádr, jehož jedna strana má pilovité zasklení. To střídá matné a čiré sklo a nedává zrovna moc volnosti pro výhled ven. Ostatně ani není na co hledět. Zbytek zahrádky moc útěchy neposkytuje.

Interiér je téměř kompletně černý. Černá je kuchyňská linka, levitující ostrůvek z litého betonu, podlaha i strop. Aby na člověka nepadal, je na střeše postavená ještě jedna velká krabice. Nemá žádný jiný účel, než zvětšovat prostor a zachytávat teplý vzduch, který by se jinak hromadil ve spodní části. Také sem zajímavě vnáší světlo, a to vystouplým trojúhelníkem, ve kterém je okno. Ale protože světlo zde má být spíš zprostředkovaně, okno pouští světlo na bílou stěnu, která teprve osvětluje prostor.

Součástí úpravy byly malé změny v domě. Například vnitřní schodiště bylo upraveno v podobném stylu, jako přístavba, původní koupelna získala část s černými obkladačkami nebo okenní rámy jsou z černěné oceli.


Komentáře

Načítám komentáře...