Mnoho lidí řeší, že by chtěli chatu, ale nemají na ni, na pozemku, který jim patří, není přípojka, nebo naopak dům mají, ale potřebovali by více místa pro návštěvy. Samozřejmě, že takový malý domek by se hodil, ovšem je třeba si uvědomit několik věcí. Připojení na veřejnou infrastrukturu není jen tak. Vyběhat si stavební povolení také není nejjednodušší. A samotná stavba…

Řešení je možné najít třeba v zajímavé novince – modulární typový domek Blokki mini s off-grid technologií. Tady jsme se dotkly dvou témat, která možná chtějí nejdřív vysvětlit.

  • Co je to modulární dům? Je to dům, jehož koncept je tvořený ze základních dílců, které se dají kombinovat a spojovat tak, jako by to byly třeba kostičky z lega. Dá se tak snadno docílit vhodného tvaru a velikosti podle požadavků zákazníka, přitom za cenu nižší, protože se používají unifikované komponenty.
  • Co je to typový dům? Jde o stavbu, která je předpřipravená. Její projekt nebo dokonce celá stavba je připravena dopředu a zákazník, který si ji zvolí, se zříká plné volnosti vlastních požadavků, ale stále má možnosti měnit některé detaily v mezích původního návrhu.
  • Co je to off-grid technologie? Dům, který není připojený na infrastrukturu rozvodů elektřiny, kanalizace či plynu, si může vytvořit elektřinu sám solární či větrnou energií.
  • Pokud chcete vědět víc o modulárních či typových domech, můžete si přečíst například č.1 tohoto roku, kde jsme se danému tématu komplexně věnovali.

Nosnou konstrukci tohoto domu tvoří 40stopový lodní HC kontejner zkrácený na délku 9 metrů. Cílem je nabídnout stavbu, jejíž zastavěná plocha nepřekračuje hranici 25 m2. Taková stavba nevyžaduje nutnost absolvovat složité stavební řízení, její legalizace je podstatně jednodušší. V případě, že se umisťuje na zahradu rodinného domu, není třeba žádné povolení. V případě, že se umisťuje na volný pozemek, postačí územní souhlas.

Mini disponuje obytným prostorem s kuchyňským koutem, koupelnou a technickým zázemím pro soběstačný provoz. Elektřinu stavba získává ze sluneční a větrné energie, pro její uchování slouží akumulátory. Příjemnou atmosféru v chladných dnech vykouzlí jednoduchá krbová kamna vybavená malou plotnou. Kamna lze nahradit nebo doplnit komfortním podlahovým topením. Domek pracuje šetrně s dešťovou vodou, která je zadržována ve velké vnitřní nádrži, dále je čištěna a užívána na mytí nebo splachování. Pokud na pozemku není studna ani jiný vhodný vodní zdroj, pitná voda je dovážena. Jako praktický doplněk lze přiobjednat reverzní osmózní čističku, moderní zařízení pro dokonalé vyčištění dešťové vody na pitnou. Toaleta je kazetová. Obsah naplněné kazety se ukládá na pozemku do kompostové jámy, nebo se odváží.

Stavebně technologické řešení Blokki mini včetně izolace je dimenzováno pro možnost celoročního užívání. Vnitřní prostor má příjemnou světlou výšku 2,5 metru. Příprava pozemku je nenáročná, usazení je možné na zemní vruty, nebo na betonové patky.

Jak to funguje?

Ostrovní systém, což je český název pro off-grid systém, využívá solární a větrné energie, kterou ukládá do zásobníku dvou akumulátorů 12V/140Ah, zásobující přes převodník provoz domu napětím 230 V o výkonu 2000 W. V provedení Blokki mini design je akumulátorů celkem 6 o celkovém výkonu 3500 W. Stabilně jsou připojeny 2 fotovoltaické panely o celkovém výkonu 400 Wp a větrná mini elektrárna o výkonu 400 W. V provedení Blokki mini design je panelů celkem 6 o celkovém výkonu 900 Wp. Tyto zdroje pracují v automatickém režimu.

Samozřejmě, že je možné napojit dům na elektřinu, elektrocentrálu nebo třeba si sem instalovat vlastní upravený rotoped s generátorem 12V/200W a svoji fyzickou sílu přenést do výroby energie.

Vodu sbírá dům ze střechy a ukládá ji do osmisetlitrové nádrže. Následně je vyčištěna pomocí uhlíkového filtru a UV lampy a rozvedena k dalšímu užití, např. k mytí nebo splachování. Teplou vodu zajišťuje 30litrový bojler. V případě nedostatku vody v nádrži má uživatel možnost vodu přivézt a přečerpat do nádrže ponorným čerpadlem. Odpadní voda pak je z dřezu a sprchového koutu přečerpávána do dvousetlitrové nádrže, kterou lze odvézt, vylít do vsaku nebo do kanalizace blízkého domu. Důležité je, že voda není pitná. Té se dosáhne jen tehdy, je-li do systému připojen i systém reverzní osmózy, který vodu přečistí natolik, že splňuje přísné hygienické požadavky.