Ten silný západní vítr se zařezává do těl i obydlí. Láme větve stromů, vytváří závěje a i v létě tu není úplně teplo. Investoři tak chtěli na tomhle místě vybudovat dům, který by zapadl do místní krajiny, co nejméně narušil les a odolával větru.

A tak architekti navrhli dům o kompaktním tvaru, který nikde nevyčnívá, vytváří sevřený dojem a k větru se otáčí svou pískovcovou stěnou. Právě vytvoření bariéry mezi domem, obytnou zónou a vanoucím větrem vytvořilo prostor i pro bazén. Ten není ale vytažený nijak daleko. Je přisazený k domu, do co největší tišiny. Terasa se také choulí za domem.

Pískovec a dřevo

Ačkoli dům má konstrukční základ v betonu, na první pohled to poznat není. Hlavní části byly obloženy pískovcem nebo dřevem. Jen u základů je beton přiznaný. Ale byl šalován klasickými prkny, takže struktura dřeva na něm byla záměrně zachována.

Na domě zaujme jak vystouplý skleněný kvádr obývacího pokoje ve spodní části, tak i zvláštně lomená střecha. Její zalomení má několik důvodů. Předně je to více prostoru v podkroví a pak také větší odolnost proti větru.

Zajímavé je, jak se střecha promítá i do stropů v horním patře. Ložnice mají zvláštně prolamované nadokenní části a stropy jsou vyšší než v přízemí. Tam je společenská část a záměrně architekti nevyužili zvětšení stropů. Chtěli, aby hlavní soustředění bylo ven na tu krásnou přírodu.

Interiér je spíš konzervativní a nijak si nelibuje ve výstřednostech. Co však zaujme, je skleněný kubus uprostřed. V něm je velká, tepelně řízení vinotéka. Vína přitom přes tmavé sklo prosvítají i do prostoru obývacího pokoje, a vytváří tak zajímavou dekoraci.

  • Lokace: Jezero Saint-Louis, Montréal, Kanada
  • Rozloha: 418 m2
  • Architekt: Chevalier Morales
  • Foto: Chevalier Morales