Přístavba k přístavbě

Vestry Road
Foto: Ståle Eriksen

Autor: Oficiální zdroj

V Londýně najdete takových domů, jako je tento, tisíce. Jsou to úzké řadovky, které postupem času přestaly postačovat. A tak se rekonstruují a přestavují a přistavují. Jako tady.

Starý viktoriánský dům už nemohl vyhovovat moderním požadavkům. Ostatně on nevyhovoval ani dříve. Už jednou byl rozšiřován do malé zahrady, aby se sem vešla alespoň kuchyně. Jenže prostor by nízký, úzký a tmavý. Takže změna byla sice kdysi dávno k lepšímu, ale stále nebyla ideální.

Nový majitel se rozhodl, že chce popostrčit dům do jednadvacátého století. Že v něm chce žít a ne jen přebývat. Že potřebuje pořádnou kuchyni a jídelnu, která nebude vypadat jak v bunkru. A tak požádal firmu Oliver Leech Architects, aby mu navrhla a zrealizovala kompletní přestavbu domu. Ta začala už v roce 2018, kdy dům byl očesán o nánosy, které se ho zhostily během desetiletí. Nová dispozice interiéru, jeho úprava i změna charakteru byly základním stavebním kamenem celé rekonstrukce.

Druhou důležitou součástí pak byla přístavba. Architekti vzali původní přístavbu kuchyně a strhli dvě stěny. Do strany a směrem do zahrady přidali přístavbu novou. Je vyšší a širší, takže nabízí vzdušnější prostor. A protože je tohle severní strana, není tu moc světla. Proto byla mezi starší a novou částí vložena střešní okna, která dodávají interiéru spousty světla.

Také volba materiálů vytvořila prostor velmi jasný – světlá douglaska se kombinuje s bledě žlutými cihlami s bílou spárovačkou. Jen tmavě zelená kuchyně vytváří usazenější a tmavší prostor. Na ní je ovšem světlá betonová pracovní plocha, která koresponduje s podlahou z mikrocementové stěrky.

Zajímavé je i praktické zrušení zahrady. Byla miniaturní a zanedbaná. Nyní tam je terasa s podlahou v rybinovém vzoru, kde u vzdálenější zdi je jen několik rostlin.

Komentáře

Načítám komentáře...