Zcela nový systém státní podpory hypoték začne platit od ledna příštího roku. Nové vládní nařízení z dílny ministerstva pro místní rozvoj je před dokončením. Pro získání podpory už nebude hrát roli věk, aktuální úroková sazba či fakt, zda si zájemce kupuje nový či starý byt.

Datum platnosti nové podpory hypoték od ledna příštího roku je podle mluvčího MMR Petra Dimuna orientační termín. "My bychom chtěli, aby to platilo co nejdříve. Bude ale záležet, kdy nový systém schválí vláda a kdy bude ukončeno výběrové řízení na banky, které budou podporu poskytovat," řekl Dimun.

Podle ministra Němce se ukázalo, že nebylo možné jít cestou novel současných dvou vládních nařízení. Tato nařízení budou ale existovat stále, aby mohly být vypláceny podpory na hypotéky uzavřené do konce roku. Do budoucna však bude platit pouze jedno vládní nařízení.

Nový systém nebude obsahovat žádné omezení z hlediska věku. "Je nesmysl, aby byla podpora omezená věkem, protože kdo se rozhodne pořídit si byt později, cítí se oprávněně tímto omezením diskriminován," řekl Němec. Podle něj má stejný názor na celou věc i ombudsman.

Nové nařízení bude vycházet z principu, že každý má právo čerpat podporu hypoték na své první bydlení, zmínil Němec. Zájemce pouze doloží, že za posledních pět let nebyl vlastníkem nemovitosti určené k bydlení. "Testování, zdali jde o skutečně první bydlení, nesmí být příliš složité a nesmí zatěžovat žadatele," zdůraznil ministr.

Podpora se bude žadateli vyplácet maximálně po dobu 15 let úvěru. To ale neznamená, že by to žadatele omezovalo v době splatnosti úvěru. "Pokud si vezme úvěr na dvacet let, stát mu samozřejmě bude podporu vyplácet jen 15 let," vysvětlil Němec.

Dotace bude pořizována jen na úvěr do 1,5 milionu korun, uvedl dále ministr. Například k dvoumilionovému úvěru tak žadatel dostane podporu jen na 1,5 milionu. Výše příspěvku nebude závislá na momentální výši úroku, ale vezmou se v úvahu úroky za celou dobu splácení hypotéky. Při milionovém úvěru bude tedy měsíční výše příspěvku činit 880 korun k běžné splátce. Při úvěru 1,5 milionu už půjde o 1320 korun.

Pokud tržní úroková míra klesne pod tři procenta, státní podpora se přestane vyplácet, upozornil Němec. Zdůvodnil to tím, že měsíční splátky by v tomto případě byly natolik nízké, že by stát nemusel intervenovat.

V současné době existují dva typy hypoték, které stát rozdílnými způsoby dotuje. Státní příspěvek na pořízení bydlení mohou v současné době získat lidé do 36 let na nákup nemovitosti starší dvou let. Na koupi nového bydlení stát nyní kvůli nízkým úrokovým sazbám nepřispívá. -čtk-