Způsob, jakým stát dosud podporoval hypoteční úvěry, se zatím pravděpodobně nezmění. Příprava nového systému, kterou ohlásil ministr pro místní rozvoj Pavel Němec (US-DEU), se značně opozdí. Němec před nedávnem uvedl, že je třeba přejít na nový systém, jehož hlavní podmínkou by bylo, zda si klient pořizuje své první bydlení a dosud žádnou nemovitost nevlastnil.

Podporu nyní dostávají lidé do 36 let, kteří si pořizují starší bydlení, a stát jim přispívá v závislosti na výši tržní úrokové sazby. Hypotéky na novou výstavbu stát kvůli nízkým úrokům nepodporuje.

"V této chvíli se ale nejspíše celá věc posune a bude jí předcházet diskuse na úrovni vlády o podpoře hypoték vůbec, a to jako součást nové koncepce politiky bydlení," sdělil mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Petr Dimun. Současně vyvrátil, že by MMR od podpory hypoték jakkoli ustupovalo.

Proti nové koncepci podpory hypoték se postavilo ministerstvo financí. MF například tvrdí, že je obtížné zkontrolovat, jestli žadatel o podporu v minulosti žádnou nemovitost nevlastnil. Ministerstvo také zastává názor, že stát příliš podporuje vlastnické bydlení a nevěnuje se dostatečně nájemnímu bydlení.

Dimun ujistil, že státní podpora hypoték pro lidi do 36 let není v příštím roce ohrožena. Ta se vypočítává z průměrné sazby nových úvěrů za předchozí kalendářní rok, které stát podpořil. Vzhledem k tomu, že letos poskytnuté hypotéky na nové byty a domy státní podporu nezískaly, není z čeho ani vypočítat podporu hypoték na starší byty pro lidi do 36 let. Tento problém podle mluvčího již řeší předložená novela vládního nařízení. -čtk-