Státní podpora k hypotečnímu úvěru pro lidi do 36 let na pořízení staršího bydlení od února pravděpodobně klesne na procento ze současných dvou procent. Řekl mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Petr Dimun. "Pokles státní podpory je dán tím, že se v roce 2003 výrazně snížily tržní úrokové sazby," řekl mluvčí s tím, že přesnou výši dotace ministerstvo vyhlásí do konce ledna.

Hypoteční úvěry na nové bydlení zatím stát podporovat nebude. Průměrná úroková sazba na trhu totiž klesla pod kritérium, od kterého stát peníze poskytoval. Podporu na nové bydlení by lidé mohli podle Dimuna získat v okamžiku, kdy by se ministerstvu podařilo prosadit sjednocení podpory na starší a nové bydlení. "Očekáváme, že se nám to podaří. Ale samozřejmě záleží na ministerstvu financí a vládě jako celku," dodal Dimun.

V současné době je podle Dimuna důležité jednání o zákonu o nájemném. O sjednocení podpor hypoték se tak podle něj bude jednat až po vyřešení způsobu zvyšování činží.

Podporu k hypotékám na nové bydlení stát přestal vyplácet loni v únoru. Od ledna do listopadu 2003 si lidé podle údajů MMR pomocí státní dotace koupili přibližně 6900 bytů. Objem hypotečních úvěrů se státní podporou se blížil devíti miliardám korun.

U bytu je maximální výše úvěru, kterou stát podporuje, 800.000 korun. U domku s jedním bytem je hranice úvěru pro státní dotaci 1,5 milionu korun. Je možno si vzít i vyšší úvěr, ale jeho část nad uvedené hranice už stát nedotuje. Letos má ministerstvo na podporu hypoték 430 milionů korun, což je proti loňskému roku o sto milionů korun méně. -čtk-