Lidé ve věku do 36 let mají poslední příležitost získat dvouprocentní státní podporu k hypotečnímu úvěru. Podmínkou je, aby uzavřeli hypoteční smlouvu a začali čerpat úvěr do konce ledna. Od února by již měly platit nové a pro mnohé lidi méně výhodné podmínky pro vyplácení příspěvků. Mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Petr Dimun uvedl, že novela vládního nařízení bude například přísněji definovat, na jaký tip nemovitosti stát dotaci poskytne. MMR chce v budoucnu dotovat hypotéky podle odlišných pravidel.

"V budoucnu chceme podporovat hypotéky nejen pro mladé lidi do 36 let, ale pro všechny zájemce, kteří si pořizují první bydlení. Bez ohledu na to, zda se bude jednat o novostavbu nebo o starší byt či rodinný domek," řekl Dimun. Stát nyní poskytuje podporu jen lidem do 36 let na nákup nemovitosti starší dvou let. Dotace na nové bydlení přestal kvůli snížení úrokových sazeb vyplácet v únoru.

Banky nová pravidla, která mají platit od února, zatím neznají. Podle ředitele Českomoravské hypoteční banky Jana Sadila MMR podmínky dosud nezveřejnilo.

Podle Dimuna by měl stát k půjčce přispívat fixní částkou, která bude vyplývat z uzavřeného hypotečního úvěru. Například k úvěru jeden milion korun na 15 let by stát přispíval 880 korunami měsíčně. Nyní to při splnění všech daných podmínek představuje měsíčně tisíc korun pro hypotéku se splatností 15 let a sazbou pět procent.

Nový systém ještě neschválila vláda. Příslušný návrh by měla obdržet příští týden. -čtk-