Raiffeisenbank pokračuje ve zlevňování hypoték. Banka snížila úročení hypoték s úrokovou sazbou zafixovanou na tři roky a od počátku prosince rozšíří možnosti využití některých hypotečních úvěrů. Sdělil to mluvčí banky Tomáš Kofroň. Také další banky v rámci konkurenčního boje o klienty v poslední době výrazně zlevnily hypotéky.

Raiffeisenbank snížila sazbu u tříletých hypoték o 0,4 procentního bodu na 4,06 procenta. Tříletá fixace je podle Kofroně jedna z nejvyhledávanějších, využívá ji téměř třetina klientů. Před dvěma týdny banka snížila sazbu u jednoletých hypoték zhruba o procentní bod na 2,99 procenta pro klienty, kteří o úvěr požádají od 15. listopadu do 15. ledna.

Raiffeisenbank rovněž od počátku prosince rozšíří možnosti hypotečního úvěru Profit určeného na pořízení nemovitosti za účelem jejího dalšího pronájmu. Byty a domy bude možné při tomto typu úvěru možné financovat až do výše 90 procent nemovitosti namísto původních 70 procent.

Také další banky v poslední době zlevnily hypoteční úvěry či snížily nebo na čas zrušily některé související poplatky. Zlevnily především hypotéky s úrokem zafixovaným na jeden rok. Úročení jednoletých hypoték na trhu začíná pod třemi procenty. Některé banky, které úvěry zlevnily dočasně, jako například Živnobanka, nyní nabídky prodlužují do konce roku.

Peněžní ústavy využívají dobu před dalším zvyšováním úrokových sazeb Českou národní bankou, která drží úroky od konce srpna na úrovni 2,50 procenta. Ekonomové se shodují, že k přitvrzení měnové politiky dojde nejdříve po personálních změnách v bankovní radě, tedy nejdříve v únoru příštího roku. Od repo sazby centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. -čtk-