Přestože hypotéka je dnes zcela běžným nástrojem při řešení bydlení, mnozí z nás mohou při jejím vyřizování narazit na určitá omezení. Je proto důležité vybrat si hypotečního partnera, který dokáže najít řešení i v nestandardních situacích. Česká spořitelna umí pomoci každému – ať už si s ní bydlení zařizuje Petr Čech, nejlepší brankář světa, nebo třeba mladá rodina Pavelkova, které se konečně podařilo ukončit období bytových provizorií.

Pavelkovi řešili svou složitou situaci delší dobu. Od svatby bydleli v bytě u rodičů pana Pavelky a pro sebe měli pouze jeden pokoj. Rozdílný životní rytmus omezoval mladé manžele i rodiče a všichni postrádali více soukromí. Po roce a půl získali Pavelkovi po babičce družstevní byt 2+kk v panelovém domě a mohli se konečně osamostatnit. V bytě žili ještě dva roky po narození prvního dítěte. Poté, co se narodil druhý syn, jim ale začalo být opravdu těsno, a jediným řešením bylo pořídit si větší bydlení. „Počítali jsme s penězi z prodeje bytu, ale na vytoužený dům se zahradou to nestačilo. Rozhodli jsme se tedy pro hypotéku,“ vypráví paní Pavelková, jejíž manžel pracuje pro malou zahraniční firmu. Ona sama je na rodičovské dovolené a pečuje o děti.

Česká spořitelna našla řešení i pro nás Manželé Pavelkovi měli již několikrát vybranou nemovitost, ale v bance se vždy dozvěděli, že nemohou získat hypotéku v dostatečné výši. Bez úspěchu vystřídali více bank, až teprve v České spořitelně našli to, co potřebovali. Sešli se s poradcem a svoji finanční situaci s ním probrali. Ukázalo se, že i paní Pavelková může navýšit příjem rodiny svým přivýdělkem. „Na rozdíl od manžela jsem příjem nemohla doložit standardním způsobem, ale podepsala jsem bance čestné prohlášení o výši své odměny,“ vzpomíná paní Pavelková, která si při rodičovské dovolené přivydělávala. Získali jsme finanční jistotu a výhodnou sazbu Po doložení příjmů rodiny nebránilo nic tomu, aby Pavelkovi uzavřeli s poradcem smlouvu o hypotéce v konkrétní výši. Stačilo jen předložit občanské průkazy. Navíc nebylo nutné, aby hned přišli s vybranou nemovitostí. Po první návštěvě banky tak Pavelkovi měli zajištěné financování a mohli v klidu hledat vhodný dům. Manželé navíc v České spořitelně, jedničce na hypotečním trhu, získali v rámci akční nabídky platné až do konce tohoto listopadu mimořádně sníženou úrokovou sazbu pevnou na 5 let a navíc ušetřili 50 % na poplatku za zpracování. Dobu fixace uvítali mimo jiné i proto, že se podle očekávaného ekonomického vývoje sazby do konce roku nesníží a další růst se předpokládá i pro příští rok. Jak manželům dále odborný poradce vysvětlil, pětiletá fixace jim kromě mimořádně snížené úrokové sazby zaručuje stejnou výši splátek po celých pět let. To pro rodinu znamenalo příjemnou jistotu pevných výdajů. Další průběh vyřizování hypotéky již nic nenarušilo. Pavelkovi mají v současné době vyhlédnutý dům na kraji města a banka sama a zdarma vyřizuje výpis z katastru nemovitostí. Pokud chcete také vy konečně bydlet podle sebe, neváhejte a zamiřte do nejbližší pobočky, Hypotečního centra nebo k partnerům České spořitelny. Více informací o akční nabídce snížené úrokové sazby a 50% slevě z poplatku získáte také na www.hypotecnicentrum.cz nebo na bezplatné informační lince České spořitelny 800 207 207.