Bude se na vás vztahovat daňová povinnost a stanete se poplatníkem daně z příjmu podle paragrafu 9 zákona č. 586/1992 Sb. o daních z příjmů; přičemž paragraf 9 označuje právě příjem z pronájmu.

Zákonnou povinností každého, kdo pronajímá nemovitost, je zdanit své příjmy z pronájmu. Daňová povinnost vzniká každému, kdo vydělal za pronájem nemovitosti za rok určitou částku. Aktuálně se bude zdaňovat podle paragrafu 38 g zákona o daních z příjmů pro rok 2010 částka vyšší než 6.000 korun. To se tedy projeví v příštím daňovém přiznání, podávaném k poslednímu březnu 2011. (Případně, pokud plátci daně zpracovává daňové přiznání daňový poradce, pak k poslednímu červnu 2011.)
Jste-li například zaměstnancem, a nepodávali jste tedy doposud daňové přiznání, pokud nyní začnete pronajímat a do konce roku pronájmem vyděláte sumu vyšší než je 6.000 korun, budete muset sami daňové přiznání podat. Zaměstnanec si přitom musí pohlídat sám i všechny termíny s daňovým podáním související. Nejprve si vyžádá začátkem roku 2011 ve své mzdové účtárně potvrzení o zdanitelných příjmech (pro pronajímatele - začátečníky: tzv. růžový papír) a na jeho základě podá v termínu samostatně své daňové přiznání.

Stejně jako při podnikání, pokud budou příjmy z pronájmu vysoké, vznikne pronajímateli povinnost zaplatit zálohy na daň.

Výdaje: skutečné výdaje nebo paušál

Výdaje z pronájmu lze i letos uplatnit paušálem. Stejně jako loni si pronajímatel opět může odečíst paušální částku výdajů ve výši 30 % z celkových ročních příjmů za pronájem. Tento postup pomocí paušálu se vám vyplatí, pokud nemáte výdaje vysoké, respektive jsou nižší, než je zmíněných 30 % z celkových celoročních příjmů. Jinak uplatněte skutečné výdaje, které ovšem musíte dokumentovat shromážděnými daňovými doklady za předměty pořízené do pronajímaného bytu, jeho opravy, úpravy. A samozřejmě tedy rovněž vést účetnictví. Uplatňujte však důsledně jen výdaje prokazatelně vynaložené na dosažení a udržení příjmů z pronájmu - finanční kontrola vám později také některé položky nemusí uznat.

Různé základy daně

Pokud už máte například svou živnost a začnete nyní ještě k tomu pronajímat, budete v příštím daňovém přiznání vypočítávat dva různé dílčí základy daně (a to podle paragrafů 7 a 9). U každého z nich přitom můžete uplatnit výdaje jiným způsobem - například k příjmům podle § 7 (živnost) uvedete v Příloze 1 Přiznání k dani z příjmů fyzických osob skutečné výdaje, zatímco k příjmům podle § 9 ZDP (pronájem - příloha 2) můžete uplatnit výdaje procentem z příjmů.

-ag-Foto: www.profimedia.cz