Zdánlivě jednoduché a výhodné pro vás. Nikoliv, je to výhodné pro ně. Podívejte se s námi, co vše se za tím může skrývat.

Pokud se někdo probírá nabídkami úvěrů a hledá v těžké finanční situaci (bankovní úvěr momentálně nepřipadá v úvahu) nějaké náhradní řešení, bude to řešení méně výhodné, dražší. Zájemce se brzy prokliká k půjčkám "bez registru". A podvodníci to samozřejmě vědí, na půjčování bez nahlížení do registru založili svou existenci. Je velmi nutné dát dobrý pozor na společnosti, kterým nejde o úroky za půjčku, ale o pokuty a poplatky.

A dále pak také na zprostředkovací společnosti, které chtějí jenom inkasovat z vašeho účtu svou odměnu za zprostředkování (občas k tomu přihodí nějakou tu pokutu a inkasují ještě tu), a to aniž by jakoukoliv půjčku pro vás zprostředkovali.

Čemu se raději vyhněte - na které stránky dejte pozor

  • Pozor na pestrobarevné stránky, kde na vás mrká animovaná žena a navíc ukazuje plné hrsti bankovek.
  • Zpozorněte u výrazů "Půjčíme vám bez zbytečného papírování a rychle"! V případě něčeho tak důležitého, jako je úvěr, není žádné papírování zbytečné! Společnosti sázejí na akutní nouzi žadatelů a zdůrazňují jednoduchost a rychlost vyřízení a potlačují či zamlčují to nejdůležitější: podmínky, úroky, pokuty, skryté platby, zálohy.

Co je nutné znát před uzavřením úvěru

  • Podmínky předčasného splacení, jaké jsou za něj sankce
  • RPSN
  • Pozor: a zejména všechny vedlejší poplatky, penále, pokuty
  • Pozor na rozhodčí doložku a formulace typu "klient zaplatí pokutu, pokud jakýmkoliv způsobem uvedl úvěrovou (zprostředkovací) společnost v omyl"

Pozor na malé půjčky s průměrnými, nepřehnanými úroky. Občas poskytovatelé nemají zájem o úrok, ale o vyšší a rychlejší zisk - inkasují poplatky za nedodržení termínů a podobně - věci, které sice ve smlouvě byly, ale klient je přehlédl, smlouvu nezkonzultoval s právníkem.

Zásadní chyby aneb Co nikdy nedělat

To základní se pořád opakuje, a přesto to lidé dělají - nečtou předloženou smlouvu a podepisují ji na místě. Nebo ji jen tak přelétnou. Smlouvy jsou však často tak obsáhlé, že jen jejich přečtení trvá desítky minut - porozumění pak samozřejmě ještě déle. Ale i kdyby si smlouvu lidé v kanceláři poskytovatele (nebo hůře také někde na schůzce v restauraci s agentem, "finančním poradcem") přečetli pomalu a pozorně, ve vypjaté atmosféře přehlédnou varovné příznaky. Smlouva se prostě musí vzít domů - a potom k právníkovi. Ten vám může zachránit spoustu peněz, ale také nervy a někdy i celý majetek. Smlouvu vždy konzultujte!

Zásady při jednání s neznámými poskytovateli úvěrů

  • Nic nepodepisovat na místě
  • Vzít si smlouvu k přečtení domů, pokud to není umožněno - odejděte!
  • Předložit smlouvu k posouzení právníkovi. A to je nejdůležitější.

-ag-Foto: www.profimedia.cz