Nová pravidla vyplývající z nařízení komise Evropské unie č. 244/2009 v označování obalů úsporných zářivek, halogenových žárovek či LED zdrojů světla začnou platit od 1. 9. 2010. Co znamenají jednotlivé symboly a jaká informace je pro zákazníka důležitá?

Jedním z údajů, který krabička úsporných zářivek, halogenových žárovek či LED zdrojů světla (zjednodušeně světelného zdroje) obsahuje, a na kterou je běžný spotřebitel zvyklý, je informace o příkonu. Udává kolik samotná úsporka, žárovka nebo LEDka spotřebuje elektrického proudu. Např. 5W úsporná zářivka svítí srovnatelně jako běžná 26W žárovka. Mají stejný světelný tok. Proto na krabičce naleznete údaj 5 W = 26 W. Údaj 26 W je pro názornost vyobrazen v baňce klasické žárovky. Příkon ve wattech však neříká nic o tom, jak silně daný zdroj světla svítí. To je dáno světelným tokem.

Žárovky, světlo, obalyStěžejní a pro spotřebitele nová informace, která musí být na obalu uvedena, je právě světelný tok v lumenech (zkratka lm). Světelný tok udává, kolik světla celkem vyzáří světelný zdroj do všech směrů. Zjednodušeně: jak silně daný zdroj světla svítí. Pro srovnání klasická 60W žárovka má světelný tok 710 lm, 15W úsporka 850 lm, 8W LED 470 lm. Informace o příkonu a světelném toku mohou být uvedeny v rámci energetického štítku. Pokud jsou uvedeny samostatně, musí být světelný tok na obalu zobrazen alespoň dvakrát větším písmem než příkon uvedený mimo štítek.

Dalším údajem, který na krabičce musí být znázorněn, je životnost světelného zdroje v hodinách. Kvalitní zářivka vydrží svítit deset tisíc hodin a více. Upřesňující informací je pak ekvivalent životnosti světelného zdroje v letech, vypočtených na základě průměrného denního provozu 2,7 hod. Na obalu může být i názorné srovnání životnosti s žárovkou se stejným světelným tokem. Např. úsporná zářivka s životností 20tisíc hodin při třech hodinách svícení denně (20 let) odpovídá 20 klasickým žárovkám, které mají životnost 1000 hodin.

Mezi základními informacemi by neměl chybět ani údaj o počtu spínacích cyklů před předčasným selháním světelného zdroje nebo o teplotě chromatičnosti, která určuje barvu světla (údaj v Kelvinech, kdy teplé světlo má méně než 3300 K, studené světlo má 3300 K – 5000 K a denní světlo má více než 5000 K).

Pokud světelný zdroj nelze stmívat, musí být na obalu varování, že to není možné. Povinná bude také informace o tom, zdali se světelný zdroj rozsvěcuje postupně, či okamžitě jako žárovka. V případě, že světelný zdroj obsahuje rtuť, musí být na obalu uvedeno jaké množství rtuti v mg obsahuje. Údaj o množství obsažené rtuti musí být doplněn o webovou adresu, na které spotřebitel nalezne instrukce pro případ rozbití světelného zdroje s obsahem rtuti.

Povinnou výbavou obalu je také energetický štítek. Ten graficky určuje zařazení světelného zdroje pro použití v domácnostech do jedné ze sedmi tříd energetické účinnosti. Písmeno „A“ znamená „velmi účinné“ a písmeno „G“ „méně účinné“.

Pro spotřebitele jsou velmi důležité informace o rozměrech, provozní teplotě, typu patice (závitu) nebo vhodného napětí (např. 220 V). Rozměry jsou klíčové, aby se světlený zdroj vešel do svítidla, patice je důležitá, aby byl světelný zdroj vhodný do objímky ve svítidle, a napětí je rozhodující pro způsob připojení k síti elektrického napětí.

Další, co na obalech světelných zdrojů naleznete, je označení výrobce, označení samotného produktu, dále země původu, certifikátů a informace o způsobu likvidace obalu i světleného zdroje. Třeba zářivku byste neměli vyhodit do běžného smíšeného odpadu. Symbol CE znamená, že výrobek vyhovuje směrnicím EU. Produkty bez tohoto označení nekupujte, nemusí se jednat o bezpečné výrobky.

-Osram-