Při sledování úroků bank se často zapomene na takovou věc, jako je poplatek za vyřízení hypotéky, což může být citelná částka.

Kde nyní můžete sehnat hypoteční úvěr bez poplatku za vyřízení? Pokud vám banka schválí hypotéku, hned za to také zaplatíte. Ale ne vždy a všude: právě polovina letošního února přinesla v tomto ohledu hned několik novinek. Hned tři poskytovatelé hypoték – ČSOB, Poštovní spořitelna a Hypoteční banka – nabízejí nyní na většinu svých variant hypoték bezplatné vyřízení, a to nehledě na to, pro jakou délku fixace se rozhodnete. Jenom jestliže si u nich vyberete některý z předhypotečních úvěrů anebo hypotéku americkou, za vyřízení zaplatíte. Tyto banky tímto krokem rozšířily řady institucí, které už delší dobu nabízejí některé své hypoteční úvěry bez poplatku také – to jsou Wüstenrot (hypotéka s pětiletou fixací do 85 procent), mBank, Raiffeisenbank, GE Money Bank (jen u některých variant, jako je on-line žádost o úvěr) a Česká spořitelna (Ideální hypotéka ČS).

Peníze na hypotéku ihned, začátek splácení až po několika měsících...

Dejme tomu, že jste získali hypotéku bez poplatku za vyřízení, ale vyřízení jste nyní vy. Po tom všem si každý rád chvíli odpočine a nabere dech, banka však chce hned začít nemilosrdně splácet. Existuje hypotéka s odloženým splácením přímo po podpisu hypoteční smlouvy, tedy na samém počátku splácení? Ano – novinkou od počátku letošního roku je Flexibilní hypotéka Komerční banky s možností odloženého začátku splatnosti. Tato možnost se poskytuje u hypoték s maximální výší 85 % hodnoty nemovitosti. V praxi to znamená, že se úvěr podepíše, začne se čerpat a splácet nikoliv ihned, ale podle dohody až za několik měsíců – v tomto případě nabízí Komerční banka maximální odklad o jeden rok. Po tuto dobu se neplatí nic, odloží se tedy nejen jistina, ale také platba úroků. U některých hypoték se v průběhu splácení může měnit výše splátek – tak je tomu opět u Komerční banky, kde je možné využít v průběhu splácení (maximálně ale jednou ročně) možnost snížení splátky až o polovinu. Také lze zaplatit mimořádnou splátku, a to až ve výši 20 % z celkové hodnoty hypotečního úvěru.

Na jak dlouho dnes hypotéku fixovat?

A co dělají na konci druhého měsíce letošního roku úroky hypoték? Příliš se nehýbají, stagnují nebo je banky lehce navýšily. Zlevnila Wüstenrot – a to nejvíce hypotéky s jednoletou fixací. Klienti se momentálně poněkud odklánějí od fixace nejdelší, pětileté. Jednoroční fixace dovoluje rychlejší reagování na vývoj trhu a nabídek jiných bank – a tedy možnosti refinancování hypotéky s přechodem k jiné bance. A to lze vždy jen v okamžiku, kdy se láme fixační období. Kdykoliv jindy to buď není možné (banka vás „nepustí“), nebo byste za takovýto krok draze zaplatili, čímž by se vynulovala výhodnější nabídka konkurenční banky.

Přerušení splácení

Každá služba něco stojí, a tak také i možnost přerušení splácení z nějakých závažných důvodů, kterými může být výpadek příjmů nebo nemoc. Pokud je banka uzná a přerušení splácení klientovi na nějakou dobu (několik měsíců) povolí, neodpustí ale většinou úroky, ty běží dále. Banka je rozpustí do následujících zbývajících splátek, případně počet splátek individuálně prodlouží. U Komerční banky při přerušení splácení až na tři měsíce se neplatí jistina ani úroky.

-ag-

Foto: www.thinkstock.cz