O co je stálý zájem: koupání, turistika, houbaření – a město za zády

Stále větší poptávka je po pohodlně zařízených chalupách, což čítá i opravené vesnické domky. Tyto výrazy se překrývají; společným jmenovatelem roubených i cihlových staveb je to, zda se v objektu dá celoročně bez omezení bydlet. Velká poptávka je stále po vesnických staveních, domcích a chalupách do 30 – 40 kilometrů kolem velkých měst, ideálně na železničním tahu a ještě při dálnici nebo rychlé silnici. „Lidé si chalupy pořizují nikoliv často jako druhé, ale jako první bydlení,“ říká Jindra Vančatová z realitní společnosti TOP-R. „Pokud je chalupa nedaleko města, otec dojíždí a děti jdou do školy v místě. Rodina má zahradu, často lesy a koupání za domem a nemusí se vzdávat výhody blízkosti velkoměsta. Ideální v tom případě je, pokud matka může pracovat částečně doma.“ Dalšími typickými klienty kupujícími chalupu k celoročnímu obývaní jsou starší manželé. Přitom se nemusejí stěhovat až na důchod, velmi často se stává, že po koupi a rekonstrukci chalupy ji manželka (už v důchodu) zvelebuje, zatímco manžel ještě dojíždí do práce. „Velmi často si do nově koupené chalupy lidé stěhují nejen rodinu, ale i práci. I k tomu se hledají chalupy na klidných místech – pokud nechodí do firmy klienti a pracuje se jen na počítači, je z hlediska umístění kanceláře lhostejné, kde chalupa stojí,“ poznamenává Jindra Vančatová. Takto kupují chalupy i jednotlivci – tedy jednočlenné rodiny a firmy.

Voda (rybník, řeka nebo alespoň pořádný potok), čisté lesy s houbami to je základ, který vyžadují snad všichni potenciální kupci. Nadstavbou jsou pak možnosti sportování pro specialisty: může to být blízkost cyklostezky, skály pro horolezce, tenisové kurty, kryté koupaliště. Pro někoho může být zajímavá třeba blízkost lázní, léčivých pramenů, možnosti pro létání na rogalu, pro jiného vyhlášená rybářská oblast.

U chaty záleží na lokalitě

Daleko méně už jsou v kurzu klasické postarší letní chaty, často bez vody a se suchým WC, třeba takové v chatových koloniích nebo na samotě. Taková chata se v minulosti sice už opakovaně opravovala, ale spíše udržovala, natírala, ale podstatné zvýšení pohodlí se nekonalo – chata se kvalitně nezateplila, nezvětšila se její miniaturní obytná plocha, nevznikla tady koupelna – protože to často ani není možné. Také objekty nejsou ve středu zájmu kupců, protože od listopadu do března nebo dubna se v nich bydlet nedá. Jsou ale lidé, kteří podobnou chatu kupují prostě kvůli vysněné lokalitě a je jim skoro jedno, jak vypadá, do jejího zvelebení chtějí investovat delší čas. Anebo jsou zájemci s prozaičtějším důvodem, což je pozemek. Ten v dohledné době změnou územního plánu už nemusí být v chatové osadě, ale součástí čistě obytného území, kde se budou stavět rodinné domy. Takže stačí mít v takovém místě chatičku nebo garáž a posléze ji přestavit na dům.

Kde kupovat chaty a chalupy

Chcete-li tedy investovat do letního bytu, který by se časem pro vás mohl stát i bytem zimním a tedy celoročním, sledujte lokality s dopravní obslužností, službami a možností nákupů. Ideální je duplicita spojení, například železnice, autobus a ještě nedaleká dálnice. Samozřejmě to všechno by bylo málo, protože chalupa a chata se kupuje ne kvůli tomu, jak se tam dostaneme, ale co tam budeme dělat a co se tam dělat dá. Pořizujeme si je kvůli co nejkrásnější přírodě s co nejširšími možnostmi rekreace a sportování.

Prohlídka s odborníkem se vyplatí

Máme-li vybranou lokalitu, potom se už postupuje stejně jako u koupě jakékoliv jiné nemovitosti: prozkoumáme územní plán, abychom nebyli překvapeni v budoucnu nějakou nečekanou výstavbou. A začneme pečlivě kontrolovat nabízené domy. Protože jsou to stavení postarší až historická, vezmeme s sebou rozhodně odborníka, při koupi staré chaloupky třeba stavbaře, truhláře a podobně.

Posoudit je třeba stav střechy, trámů, oken, podlah, případné zamokření objektu, kvalitu pozemku, případné další hospodářské budovy, které vypadají lákavě, ale někdy je potřeba je strhnout, což přináší finanční náklady. Informujeme se podrobně také na povodňové oblasti, chceme-li koupit chatu nebo chalupu u řek a potoků.

-ag-

Foto: www.thinkstock.cz