Nákup vhodného pozemku představuje bezpečně uložené peníze. Zatímco ceny bytů a domů stagnují, ceny pozemků jdou nahoru. A letos se růst cen pozemků na dobrých místech ještě viditelně urychlil. Přitom jejich počet není nekonečný, ubývají a je samozřejmé, že na odbyt jdou nejrychleji a nejdříve ty nejzajímavější, dobře položené. Co znamená dobře položené? Jednou větou blízko metropole, s dobrou dopravou, službami a nákupními možnostmi a krásnou přírodou.

Územní plán se může změnit

Ceny pozemků v ČR průměrně vzrostly o dvě procenta, to je informace Hypoteční banky z letošního léta. To je cena zprůměrovaná, zachycující oživení zájmu o pozemky, stoupající trend. Stále ovšem přitom zůstávají na trhu zajímavé a nezajímavé lokality a také lokality zajímavé potencionálně, v budoucnu. O čemž ale každý neví, nebo se o to nezajímá.

Můžete se setkat s výhodně nízkými cenami pozemků, které jsou v současnosti vedeny jako zemědělská půda s tím, že během následujících měsíců či let (údajně) dojde ke změně územního plánu a z místa se stane výhradně obytné území. Jestliže ale na takový pozemek narazíte, je nezbytné ihned si to ověřit z nezávislých zdrojů, nahlédnout do územního plánu dané obce. Pak bude zřejmé, že taková zcela zásadní změna proběhne a dnes možná zajímavý pozemek bude zítra lukrativní a hlavně stavební. Bez úředního dokladu není radno ani důvěryhodně vyhlížejícímu prodejci pozemku věřit.

Nedaleká dálnice pozemek v přírodě zatraktivní

Žádané jsou stále nejvíce stavební pozemky na okrajích velkých měst a v přilehlých vesnicích. Ideální místo je pak takové, kde je dobrá a rychlá dostupnost do měst (nejlépe dublované možnosti dopravy - dálnice, vlak), kde se nabízejí kvalitní služby a nákupy v místě a kde do třetice nesmí chybět dobrý vzduch a hezká příroda. Takové pozemky rychle mizí a zájem se zase posune od města o pár kilometrů, tedy o pár vesnic dále. Názorný příklad: na sever od Prahy se lidé do metropole dojíždějící za prací začínají rozhlížet už kolem Mělníka, a to hlavně západně, na levém břehu Vltavy. Což souvisí se stavbou dálničního přivaděče k dálnici D8 před pár lety; na severním okraji Prahy jsou ti, kdo tady koupí pozemek a postaví dům, opravdu rychle. Výhodná je také železnice, rychlá příměstská vlaková doprava.

Ztratí, nebo nabude pozemek v budoucnu na hodnotě?

Jak lukrativní pozemek bude v bližší či vzdálenější budoucnosti, můžeme na základě podrobných přístupných informací vydedukovat. Pozemek na zvláště zajímavém místě se zhodnocuje sám, stačí pozorovat změny cen podle katastrální cenové mapy v daném katastru. Jeho hodnotu ovlivní v budoucnosti různé okolnosti. Třeba započatá stavba silnice, okruhu, obchvatu – pokud to bude příliš blízko, cenu to ovlivní často záporně, hodnota klesá. Pokud je nová komunikace třeba za kopcem, lesem, cena pozemku stoupá. Cenu ovlivní i stavba obchodního centra, a to zase jak kdy. Cena může jít nahoru i dolů. Stavba přivede do okolí více aut, lokalita se zhluční, některý kupec ale může jistě považovat za velké plus blízké nákupní supercentrum.

Ideální může být v průběhu vašeho držení pozemku započatá stavba školy, bazénu nebo jiného sportoviště, parku, zřízení klidové zóny. Cena může naopak klesnout, začne-li se poblíž stavět větší sídliště, o velkoskladových prostorech nemluvě.

Ale vyhlídne-li si okolí vašeho pozemku developer a postaví-li tam architektonicky nebo jinak velmi zajímavý obytný soubor, moderní vily, místo se zhodnotí, bude známé a vyhledávané, dostane punc rezidenčního bydlení a jeho cena obecně stoupne. Pak už jen zbývá najít ten správný okamžik, kdy pozemek určený k zhodnocení peněz prodat.