I když je rozdíl mezi chalupou na vesnické návsi, horskou chaloupkou a chatou v chatařské osadě, každou stavbu je však nutné prohlédnout od základů po střechu. A to laik nezvládne. Vezmeme s sebou stavaře, který se podívá na stav krovů a střechy, posoudí podlahy a případnou vlhkost zdiva. Prodávající by neměl nic namítat.

ZDE NAJDETE ČLÁNEK O TOM, KOLIK STOJÍ TAKOVÝ PROVOZ CHATY ČI CHALUPY

Kontrola okolí se vyplatí

Předem si také zjistíme a ověříme údaje o lokalitě. Pomohou katastrální mapy, informace na obecním úřadě, napsat je dobré na příslušný stavební odbor. Zkontrolujeme místo (jak je to s územním plánem, nebude brzy kolem vést nová silnice, nevznikne v sousedství vilová čtvrť?). Pozor i na pozemek: je malebně rozložen na březích potoka? Ale nepanují tady bleskové povodně, kdy se za pár minut potůček může změnit v dravou řeku?

Co také zkontrolovat před koupí
Stavbu (statiku, stěny, krovy, střechu, plísně a houby ve zdivu, vlhkost zdiva atd.)
Přístup na pozemek a případná věcná břemena
Sítě, zdroje vody, přívody elektřiny apod.
Režim, služby a poplatky v chatové osadě
Příslušný územní plán, rozvoj obce, plánované změny v okolí
Dostupnost služeb, nákupů v okolí, dopravní spojení
Možnosti rekreace a sportů v okolí (v jediném rybníku může být zákaz koupání...)

Vyřešený přístup k domu je důležitý

Z listu vlastnictví (získáme ho na katastrálním úřadě) zjistíme, zda na chalupě, či pozemku neváznou věcná břemena, případně zda jsou v jeho prospěch nějaká zřízená. Důležitý je přístup - k pozemku může být zřízeno věcné břemeno chůze a jízdy přes vedlejší pozemek: ať soukromý, obecní anebo třeba cestu lesní správy. Břemeno také může být úplatné. V chatařské kolonii pak platí určitá pravidla. Většinou je tady samospráva, platí se společně svoz odpadu, někdy i voda. Vše se dozvíme od vedení osady nebo z webových stránek osady, pokud je má.

NA CO JEŠTĚ NEZAPOMENOUT:
Dobře se podíváme také na zastínění pozemku. Jak vysoké jsou stromy v okolí, kolik hodin sem svítí slunce v létě a v zimě? Na zahradě mohou být také staré nemocné stromy a po posouzení stavu nás může čekat kácení.