Jak vybrat hypoteční společnost

První hypoteční nabídku si nejprve nechte zpracovat v bance, kde již máte účet. Jste-li pro banku bonitním klientem, sama se vám ozve a nabídne předem schválený úvěr. První nabídku ale nikdy nepřijímejte. Nechte si zpracovat další nabídky také u konkurence a vyjednávejte.

Pomoci vám může hypoteční makléř, který má dokonalý přehled o trhu. Najdete ho například v renomovaných realitních kancelářích, které nabízí domy na prodej. Makléř vám nejen poradí, ale i vyřídí potřebné dokumenty k získání hypotéky.

Jsme mladí, nic nemáme

Pro získání hypotéky je hlavní pravidelný příjem ze zaměstnání či podnikání a nejlépe nějaké vlastní úspory nebo majetek (byt, pozemek apod.). Většina mladých ale takové štěstí nemá. Cestu k hypotéce vám však může pomoci otevřít zaměstnání na dobu neurčitou po zkušební době, sňatek nebo například ručení ze strany rodiny.

Žádáte-li o hypotéku dva a jste-li manželé, máte vždy větší šanci dosáhnout na potřebnou výši hypotéky pro koupi nemovitosti nebo získat 100% hypotéku. Schválená hypotéka se může v případě manželství lišit o statisíce! Ovšem uspět můžete i jako nesezdaný pár.

Doklady, které budete potřebovat

  1. Doložené příjmy a výdaje– Nechte si potvrdit příjmy od zaměstnavatele minimálně za poslední 3 měsíce. Podnikatelé předkládají daňové přiznání za uplynulý rok. Dále si připravte výpisy z bankovního účtu za poslední 3 měsíce a nezapomeňte na kopie leasingových či úvěrových smluv.
  2. Doklady o kupované nemovitosti – Od prodávajícího si nechte vystavit nabývací titul k nemovitosti a kupní smlouvu nebo smlouvu o koupi budoucí. Potřebovat budete také výpis z listu vlastnictví orazítkovaný katastrálním úřadem.
  3. Odhad nemovitosti – Důležitým podkladem pro hypotéku je odhad nemovitosti od bankovního odhadce, externího odhadce (musíte zaplatit) nebo developera, který nabízí domy na prodej. Odhadní cena se však nemusí shodovat s kupní cenou.

Pokud uspějete a hypotéku v potřebné výši získáte, nezapomeňte se pojistit do budoucna. Pojištění nemovitosti a pojištění schopnosti splácet vám mohou ušetřit spoustu peněz, problémů i starostí v případě nenadálých událostí - živelní pohromy, ztráta zaměstnání, dlouhodobá pracovní neschopnost nebo smrt.