V meziročním srovnání je celkový počet vloupání v letošním roce vyšší - bylo vykradeno o 25 % více rodinných domů (v září 535), o 6 % více bytů (v září 349) a o 12 % více chat nebo chalup (v září 284) než za stejné období v roce 2012. Září sice přineslo v některých regionech mírné zbrzdění tohoto trendu, ale podle odborné veřejnosti to rozhodně neznamená výrazný obrat k lepšímu.

„Pokračující nárůst krádeží vloupáním, kterého jsme v roce 2013 svědky, je důsledkem především stále tíživější ekonomické situace obyvatelstva,“ vysvětluje JUDr. Jiří Kameník, prezident Asociace soukromých bezpečnostních služeb. „Nárůst bude s největší pravděpodobností pokračovat v období Vánoc a s největší pravděpodobností i celý příští rok. A podle mého odhadu se bude v roce 2014 počet krádeží vloupáním nadále mírně zvyšovat.“

Čtyři objekty z pěti jsou zabezpečeny špatně. MVČR to chce změnit. Český výrobce zámků a kování ze Žďáru nad Sázavou, společnost TOKOZ, například ve svém interním šetření zjistil, že v ČR nejsou dostatečně zabezpečeny čtyři z pěti objektů. „S nerespektováním základních zásad ochrany majetku se setkáváme dlouhodobě,“ uvádí Lucie Filová, specialista společnosti TOKOZ. „Běžné jsou staré dveře s nedostatečně kvalitním kováním a třicet let starou zámkovou vložkou. Uvnitř objektů se setkáváme s minimálním anebo dokonce žádným zabezpečením cenného majetku. Objekty, jako jsou dílny nebo garáže, kde je často majetek v desetitisícových hodnotách, jsou často zcela nechráněné. A to je běžné u více než 80 % objektů v ČR.“

Důvodem může být podle ing. Petra Fráze, koordinátora projektu Bezpečná země, také špatná orientace zákazníka při výběru zabezpečovací techniky. Právě projekt Bezpečná země, který vznikl pod záštitou MVČR, PČR a městských strážníků, by měl situaci změnit. Nabídne totiž jasné odlišení výrobků, které splňují dané bezpečnostní třídy definované státní normou. Pokud se chcete podívat na to, jak by měl vypadat bezpečný zámek, dveře, zárubně či jak se takové součásti měří, podívejte se na stránky MVČR. Zde najdete několik zajímavých videí, která by vám měla pomoci.

Co mít musíte a nemusíte

Zabezpečení závisí především na vás. Máte pocit, že vaše chata či chalupa nemá nic tolik cenného, abyste museli kupovat bezpečnostní dveře za desetitisíce, které pak případný zloděj navíc poškodí při snaze násilně vniknout do domu? Pak máte cestu k zabezpečení jednodušší. Ti, kteří mají chaty a chalupy (ale platí to samozřejmě i o rodinných domech a bytech) vybavené, mají v nich cennosti, které nechtějí nechat zlodějům napospas, by měli nejdřív hledat správnou pojišťovnu. Ta totiž určí základ pro zabezpečení objektu. (O pojištění chat a chalup jsme psali v tomto článku.) Co žádá pojišťovna od majitelů chalup v rámci zabezpečení? Je to různé. Některá pojišťovna si s tím moc hlavu v podmínkách nedělá, ale pak bude výrazně obtížnější s likvidátory vyjednávat o tom, zda objekt byl, či nebyl dostatečně zabezpečen. Jiné pojišťovny mají pro každou z variant nabídek různé požadavky. Jako příklad dáváme nabídku České podnikatelské pojišťovny pro stupeň zabezpečení I, tedy limit plnění do 100 000 Kč: *** Vstupní dveře jsou:

– uzamčeny bezpečnostním uzamykacím systémem (tj. komplet tvořený bezpečnostním stavebním zadlabacím zámkem, bezpečnostní cylindrickou vložkou a bezpečnostním kováním) nebo – uzamčeny kombinací zámku s bezpečnostní cylindrickou vložkou a bezpečnostního kování nebo – tzv. bezpečnostními dveřmi.

Vstupní dveře jsou opatřeny zábranami proti vysazení a vyražení (tzn. ochrana je zapuštěna do zárubně, montovaná do dveřní polodrážky nebo přímo na dveřní závěs). Zárubně dveří jsou zabezpečeny proti roztažení; zárubně musí být vyplněny tak, aby nebylo možno zvětšit vzdálenost mezi závěsem dveřního křídla a otvorem pro závoru zámku. Dvoukřídlé dveře mají zástrč v horní i dolní neotvírané části dveří a jsou zabezpečeny proti vyháčkování (pevné zástrče jsou zajištěny např. šroubem s maticí nebo visacím zámkem, ocelové čepy pevně zakotvené do dveřního rámu nebo zdiva, instalace příčné závory, instalace vzpěry neotvíravého křídla apod.).

Okno, jiná prosklená část - např. prosklené balkonové dveře, větrací a sklepní okénka, střešní okna a vikýře, prosklené stěny s výjimkou skleněných cihel apod., nebo zvenku přístupný otvor (světlík apod.), jejichž dolní část je umístěna níže než 2,5 m nad okolním terénem nebo nad přilehlými a snadno přístupnými konstrukcemi (schodiště, ochozy, pavlače, instalované lešenářské konstrukce, přístavky apod.), musí být uzavřené, zamknuté. *** Pokud splníte tyto podmínky, můžete pomýšlet na nadstavby. Každá další ochrana bude jen zvyšovat bezpečnost a vy můžete pomýšlet na vyšší stupně zabezpečení u pojišťovny.

A ještě malá tabulka o tom, co znamenají třídy bezpečnosti u zámků:

Bezpečnostní třídaČas odporu nejslabšího místaZpůsob vloupání
1-Příležitostný pachatel - použití tělesné síly
23 min.Příležitostný pachatel - použití jednoduchého ručního nářadí (pilka, kleště, šroubovák, vrták)
35 min.Zloděj - sada nářadí z 2. BT + šroubováky, klíny, dlouhé páčidlo, malé kladivo (200 g)
410 min.Zkušený pachatel - sada nářadí z 2. a 3. BT + malá el. vrtačka, sekera, sekáč, velké kladivo (1,25 kg)
515 min.Zkušený pachatel - sada nářadí z 2., 3. a 4. BT + elektrické nářadí (velká el. vrtačka, úhlová bruska)