Pelety jsou lisované biologické zbytky, které mohou být různého druhu (o tom dále). Lisují se především do tvaru malého válečku o průměru 6 až 8 mm. Potřeba peletek bude stále vyšší, protože stát schválil nové normy pro instalace kotlů a jejich emisních tříd. Například už dnes nesmí být instalovány kotle 1. a 2. emisní třídy, od roku 2018 se nesmí prodávat kotle na tuhá paliva s třetí emisní třídou a od roku 2022 budou muset být všechny kotle nad 3. emisní třídou. (O tomto nařízení máme zde článek) To znamená, že kotle na klasická tuhá paliva (dřevo, uhlí) budou mít velký problém tyto normy splnit. Pelety tak mohou tento problém vyřešit. Česko se během deseti let dostalo do čela výroby peletek pro Evropu.

Druhy peletek

  • Dřevěné pelety
  • Agropelety
  • Rašelinové pelety

Jde o kombinaci plnidla rašeliny a dřeva. Rašelinové peletky mají vysokou výhřevnost (kolem 17 MJ/kg) a také vysoké procento popela (kolem 10 %). Výhodou rašelinových peletek je menší náchylnost na zvlhnutí proti dřevěným peletkám.

Velká výhoda peletek je ta, že popel, který vznikne ze spalování, je výborné hnojivo. Obsahuje spoustu vápníku, draslíku, fosforu a hořčíku a působí výrazně zásaditě pro zeminu. Je vhodné pro pěstování plodové zeleniny, cibulovin, drobného ovoce, jako jsou jahody, maliny nebo rybíz, či okrasných rostlin. Zahrádkáři jím také přihnojují trávník, který lépe roste, a naopak hubí některé druhy plevelů. Popel z pelet je vhodný také jako zásyp do kompostů. Asi přibližně z tuny pelet získáte 5 kg popela, který může pomoci zahrádce.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com