O tom, jaké pelety najdeme na trhu, jsme psali minule. Nyní se podíváme na samotné kotle. Ty musí splňovat nějaké předpoklady a stejně tak i vaše prostory musí něco mít, abyste mohli takový systém využívat.

O kotlích, kamnech a krbech

Současná nabídka peletových technologií je velmi bohatá. Nejde jen o klasické kotle, ale peletami se dnes může topit i v kamnech nebo v krbu. Technologie je stejná a stejně komfortní.

Především je třeba myslet na to, jak velký prostor a s jakými tepelnými ztrátami hodláte vytápět. Nejlépe vám to spočítá stavební inženýr či projektant. Existují také specializované firmy, které se na danou problematiku specializují. Naše rada však je, abyste se zeptali přímo firmy, která kotle vyrábí a instaluje. Ta většinou má specialisty na tuto problematiku a dokáže vám velmi fundovaně říct, jaký výkon kotle byste si měli pořídit.

Dále se snažte řídit nejen podle ceny, ale také podle kvality. Tu sice nepoznáte na první pohled, ale na internetu je mnoho diskuzí, kde se k daným modelům vyjadřují jejich vlastníci. Jen pro představu – v Česku existuje mnoho firem, které se zabývají výrobou kotlů. Namátkově: Dakon, Atmos, Benekov, Agromechanika apod.

Pokud nechcete úplně nejlevnější verze, radíme, abyste se podívali raději po kotlích litinových. Ocelové jsou sice levnější, ale litina víc vydrží. Stejný materiál chtějte i v podavači. U peletek sice není zatížení podavače tak velké, jako u uhlí, ale teplotní zatížení může toto zařízení poškodit stejně.

Velmi dobrým orientačním bodem kotle je také jeho účinnost. Možná si říkáte, že rozdíl mezi účinností 85 a 91 % není velká, ale těch šest procent znamená také přibližně stejně vysokou úsporu v nákladech na palivo. Při dnešních cenách pelet to není málo.

Zamyslete se také nad tím, jestli potřebujete kotel, nebo kamna. Kotle se hodí do rodinných domů, kamna dokážou vytopit chatu. Jejich výkony jsou sice rozdílné, ale orientačně bychom mohli říct, že kamna či krby dokážou vytopit 60 m² úplně v pohodě. Jednoduchými systémy rozvodu horkého vzduchu či vody, které jsou nesrovnatelně levnější než kompletní systémy vytápění, pak můžete uspořit dost peněz.

Hlavně sucho

Pelety potřebují hlavně sucho. Především ty dřevěné nebo agropelety. Na to musíte myslet při instalaci kotle. Vlhký sklep tak není úplně nejlepší místo, kde byste mohli pelety skladovat. Ty se dnes dodávají v patnáctikolových pytlích, velkých tunových „Big Pack“ textilních pytlích nebo v cisternách do připravených zásobníků.

Zásobníky musí mít své násypky (doprava pelet probíhá buď pneumaticky, nebo šnekovým soustrojím) a především musí být suché. U pytlů můžete skladovat pelety v suché komoře a v pytlích je pak přemisťovat do menších zásobníků. Čím větší zásobník, tím menší problémy s násypem materiálu. Při velkých zásobnících (například Atmos nabízí látkové zásobníky na pevné konstrukci o objemech až 6,8 m³) to může znamenat, že celou zimu nemusíte přikládat.

Pro další součásti už nejsou kladené žádné speciální požadavky – komín i otopná soustava tak mohou mít klasickou konstrukci.

Pozor na kvalitu

Uvědomte si však, čím topíte. Levné pelety mohou znamenat velký problém pro váš kotel. Zanášení nebo dokonce jeho zničení vás pak může dost rozzlobit. Bohužel se mnoho výrobců chrání tím, že neuznávají reklamace z důvodů použití nesprávných pelet. Proto doporučujeme používat ty pelety, které mají certifikát ENplus.

ENplus dřevní pelety jsou rozděleny do tří tříd dle kvality použitého dřeva:

  • Třída A1 je prvotřídní kvalita používaná v kotlích a kamnech v domácnostech. Pelety jsou vyrobeny pouze z chemicky neošetřených zbytků dřeva z pil bez příměsi kůry a mohou obsahovat pouze 0,7 % popela.
  • Třída A2 se používá ve větších kotlích a při jejím spalování vzniká víc popela. V těchto peletách již může být určitá část kůry, lesních těžebních zbytků, a tedy i vyšší procento popele, max. však do 1,5 %.
  • Třída B označuje dřevěné pelety pro průmyslové využití. Zde je již dovolen větší podíl popele, výroba z použitého dřeva a vyšší procento kůry.

Ostatní druhy nemohou dostat označení ENplus.