Od roku 2013 platí zákon, který ukládá vlastníkům všech budov vytvářet takzvané energetické štítky budov. Ty mají při prodeji a pronájmech umožnit kupujícím a nájemcům se orientovat v tepelné náročnosti budov a rozhodovat se podle nich. Od roku 2013 nebylo nutné certifikovat všechny domy. Začalo se s certifikací rozdělenou dle podlahové plochy. Postupně se zavádí tato podmínka na všechny domy.

Pokuty se zdvojnásobí

Pokud projde tento vládou schválený návrh v parlamentu, zdvojnásobí se od 1.1.2015 pokuty za nedodržení povinnosti u PENB. Fyzické osoby nebudou platit 50, ale rovnou sto tisíc korun, právnické osoby pak dvojnásobek.

Další změny se týkají domů, postavených před rokem 1947. Jde o domy s historickou hodnotou v památkových zónách, kde není pravděpodobné, že by mohlo dojít k zateplení. Pokud se tedy prodávající s kupujícím písemně dohodnou, že tento štítek nevyžadují, pak nemusí být.

Třetí a možná nejdůležitější úpravou je změna pro realitní kanceláře. Ty mají už dnes za povinnost hodnotu z energetického štítku inzerovat, ale nedělají to. Brání se tím, že buď jim majitel nemovitosti nedodal tuto informaci, nebo že jde pouze o zprostředkovatele koupě a prodeje, takže na ně se tento zákon nevztahuje. Novela už na ně ale pamatuje jmenovitě, a nebudou se tak moci vymlouvat.

Novela také plánuje, že energetické štítky by musely být dokladem i pro kolaudační řízení, ne jen pro prodej nebo pronájem. PENB se dosud muselo předkládat pro kolaudační řízení novostaveb. Nyní by to musely být všechny budovy.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com