Nejnebezpečnější místo pro chaty a chalupy je jednoznačně ve středních Čechách. Z celkového počtu 4841 krádeží vloupáním do chat, které se staly během loňského roku, jich na Středočeský kraj připadala zhruba čtvrtina – konkrétně 1232. Téměř 80 % středočeských vloupaček do chat se policii nepodařilo objasnit. Tento trend potvrzují již i letošní čísla, kdy z celkového počtu 2850 vloupání do chat jich 789, tedy již dokonce 28 %, připadá na střední Čechy. Vyplývá to z policejních statistik, které komentuje Ivan Pavlíček, odborník na zabezpečení nemovitostí společnosti Next.

A jak je to jinde? Na pozoru by se měli mít také obyvatelé v Karlovarském a Ústeckém kraji. Obecně totiž bude přibývat zájem zlodějů o rekreační objekty v hůře přístupných oblastech, jako jsou právě například Krušné hory. Naopak klidný průběh by září mělo mít ve východních Čechách a na Moravě.

Podívejte se na četnosti vloupání do rekreačních obydlí podle krajů:

Jak majetek zabezpečit?

Nejdůležitější je odvézt všechen cenný majetek pryč. Tím minimalizujete případné škody.

V okolí chaty není vhodné nechávat trubky, nářadí a jakékoli předměty, které mohou zlodějům usnadnit vniknutí do obydlí. Jednou za čas na chatu zajeďte, překontrolujte její stav a odkliďte sníh. Vzbudíte tím dojem, že obydlí není zcela opuštěné, což bude zloděje odrazovat,“ doporučuje Ivan Pavlíček, odborník na zabezpečení domácností.

„Pokud je jasné, že nestihneme majetek odvézt, je třeba ho náležitě uskladnit a zabezpečit,“ uvádí Jan Krupíř, autor popularizačního webu o zabezpečení majetku Zamcenydum.cz. „Nenechávejte majetek roztroušený po jednotlivých místnostech a kůlnách. Vyplatí se ho umístit do té nejchráněnější části objektu, hospodářské objekty, kde nejsou žádné cennosti, pak mohou zůstat odemčené. Zredukujete tak případnou škodu, která by mohla vzniknout pokusy zlodějů vloupat se do nich.“

V takovém případě je však třeba mít místo, do kterého nepůjde jednoduše proniknout. Chráněno by mělo být jak pevnými dveřmi, tak zámkem odpovídající bezpečnostní třídy. Určitou variantou jsou také zámky se zemním kotvením, takzvané safety boxy či xboxy, bezpečnostní skříně apod.

Před odjezdem váš rekreační objekt důkladně zabezpečte. Překontrolujte, zda jste zavřeli okna, kudy zloději velmi často vnikají. Pokud nemáte pevné okenice nebo mříže, účinné, rychlé, a přitom finančně dostupné řešení představují bezpečnostní fólie, které zloději znesnadňují vniknutí do chaty a brání v násilném rozbití skla. „Velice důležitý je pak psychologický moment překvapení. Pokud lupič narazí na neočekávanou a neviditelnou překážku, tato okolnost ho buď zcela odradí, nebo přinejmenším zdrží. Střepy drží v okenní tabuli i po silném nárazu pohromadě, její okamžitá výměna proto není nutná,“ říká Ivan Pavlíček.

Elektronické zabezpečovací zařízení – ano, či ne?

To, že dnešní zloději dokážou překonat i velmi sofistikované zabezpečovací zařízení, není třeba zdůrazňovat. Přesto by elektronické zabezpečovací zařízení nemělo chybět. Nesmíte na něj však spoléhat, musí to být jen jeden z kamenů zabezpečení domu. To, že se vám do chaty dostanou zloději, se sice můžete dozvědět okamžitě, ale zareagovat nejde tak rychle. Zloději tak mohou rychle proběhnout celý dům a odnést cenné věci dřív, než přijede policie.

Vybírat si dnes můžete z mnoha a mnoha firem a přístrojů. Základem by měly být senzory na otevření dveří. Zloději jsou zvědaví, a tak se snaží zjistit, co je za zavřenými dveřmi. Jde o nejjistější signalizaci nezvané návštěvy v domě. PIR senzory, tedy prostorová čidla jsou velmi často zmatena pohybem myší nebo pavouků, kteří se po senzoru prohánějí. Citlivost senzorů tak musí být pořádně nastavena.

V nabídce jsou i systémy s kamerami, které dokážou snímat interiér a exteriér domu. Přispívají nejen k včasnému zjištění hrozby či škody, snadnější identifikaci případného pachatele, ale i ke zhotovení dokumentace pro pojišťovnu. Další výhodou je, že umožňují vzdálený dohled nad tím, co se děje na vaší chatě či chalupě. Kamerové systémy jsou vybaveny i harddiskovým záznamem, takže lze zkontrolovat i události, ke kterým došlo v uplynulých dnech či týdnech,“ uzavírá odborník na zabezpečení Ivan Pavlíček ze společnosti Next.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com