Novela zákona Ministerstva životního prostředí je nyní v meziresortním připomínkovém řízení. Pokud projde vládou, měla by platit od ledna roku 2017, kdy dojde k prvnímu zdražení. To bude podle návrhu postupné a cílem je téměř srovnat cenu povrchové a podzemní vody.

V současné době se v Česku odebírá přibližně polovina povrchové vody a druhá polovina z podzemních zdrojů. Ministerstvo chce, aby se odběr podzemní vody snížil a přecházelo se stále víc na vodu povrchovou, protože ta podzemní je a bude stále vzácnější.

V současnosti tak platíme dvě koruny u odběru podzemní vody při zásobování pitnou vodou a ze stejného zdroje pak tři koruny, když je využívána jinak. Povrchová voda má různé sazebníky, které vychází od jednotlivých povodí. V průměru je to v ČR 4,64 Kč za m³.

V roce 2017 by se cena podzemní vody měla sjednotit na 5 Kč/m³, povrchová se vyšplhá v průměru na 5,15 Kč. Podzemní voda by postupně měla zvedat sazbu až do roku 2022 na 8 Kč/m³. Povrchová voda by měla stát až 8,51 Kč/m³, ale až o osm let později.

Dané zdražení je součástí plánu vlády pro lepší hospodaření s vodou. Tuto koncepci už letos v červenci schválila vláda a novelizace je jedním z kroků.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com