Prodat dnes nemovitost není jen tak. Pro rychlý a výhodný prodej již nestačí vyvěsit ceduli ''Na prodej'' a čekat na vhodného kupce. Musíte ho nalákat a udržet.

Klíčem k úspěchu je cílená úprava interiéru, která překvapivě nemusí znamenat žádnou finanční investici. Jediné, co do proměny musíte investovat, je váš čas a energie. Troška pozornosti k vašemu interiéru může přidat podle statistik od 6 do 20 % na hodnotě vaší nemovitosti a znatelně rychleji ji prodáte.

Home Staging

Základní věcí, která vám pomůže zlepšit první dojem, a tím i zvýšit pravděpodobnost, že si nemovitost kupec koupí, je Home Staging. Jedná se o jednoduchou metodu úpravy interiéru, která vás nemusí stát ani haléř. Nejde totiž o nákup nábytku ani dekorování, ale právě naopak – o zbavování se zbytečných věcí.

Pokud se vám podaří zbavit místnosti nádechu, který získaly vaší přítomností, docílíte skvělého efektu. Potenciální kupec se nebude cítit jako na návštěvě u někoho cizího, nýbrž jako v prostoru, který se může stát jeho domovem. Proto je důležité zbavit se věcí osobní potřeby, jako jsou například fotografie. Teprve až pak se rozhodněte, jestli je zapotřebí větší investice – vymalování zdí, výměna podlah, nákup dekorací, květin a tak dále. Do jaké míry hodláte prostory proměnit, je čistě na vás. V každém případě můžete všechny úpravy konzultovat s profesionály.

Zbavte se věcí!

Zbavení se všech nepotřebných věcí by měl být první krok, který podniknete na cestě za rychlým a výhodným prodejem vaší nemovitosti. Myslete na to, že to děláte i pro sebe, protože si šetříte práci s budoucím stěhováním. Budete mít méně krabic, které budou podstatně lehčí, takže si třeba ušetříte i běžné stěhovací úrazy nebo zablokovanou páteř.

Rada nad zlato: Zbavte se, nebo schovejte 30 procent všech vašich věcí před prohlídkou domu potenciálními kupci. Budoucí kupec chce vidět prostorný dům/byt, s co nejvíce volnými plochami.

Abyste docílili prostorného a přívětivého prostoru, který se nejlépe a nejrychleji prodá, zkuste se vžít do situace kupce. Nebylo by příjemnější přijít na prohlídku do domu, ve kterém to doopravdy vypadá, že je tam pro vás a vaše věci, plány a sny místo?

Co všechno musí pryč? Časopisy, noviny, knížky, CD, DVD, posilovací stroje, hračky, extra židle, oblečení, toaster, varná konvice, šampóny, odličovadla atd.

Nemusíte vše vyhodit. Pokuste se něco prodat, či darovat. Na světě je mnoho studentů, co rozkládací pohovkou zdarma určitě nepohrdnou, a vy se navíc můžete cítit dobře, že jste někomu pomohli.

Čísla mluví za vše: U nemovitostí ošetřených Home Stagingem je průměrná doba strávená v nabídce na trhu o 81 % kratší. (RESA 2012)

Marie Aune

Původem Češka, v současné době žijící v Norsku. Interiérová designérka a homestagerka, která se zasazuje o tvorbu zdravých a životní prostředí nezatěžujících interiérů.

„Designu se věnuji a miluji ho už od útlého dětství. Opravdového designéra ze mě však udělal až New York Institute of Art and Design. Mé srdce podlehlo pohlednému vysokému Vikingovi ze země severu, a tak se ze mě stala i specialistka na skandinávský design. V Norsku také vedu svou firmu MG-ecko interiør. Věřím, že dům je mnohem víc než jenom dům, a také v jeho sílu přímo ovlivňovat své obyvatele. V současné době se díky stoupajícímu zájmu věnuji intenzivně i Home Stagingu a spolupracuji s řadou realitních makléřů.”

www.mg-ecko.com