Finanční výhledy českých rodin se zdelšují. Banky poskytují hypoteční úvěry za nejnižší úroky v dějinách. Nabídka bytů byla velmi bohatá. To vše zapříčinilo, že lidé začali vkládat peníze do bydlení. Ať už do vlastního, nebo jako investici pro budoucí časy. Podle všech měřítek se český trh z propadu vyhrabal na opačný extrém – z nedostatku zájemců o byty se najednou dostal do nedostatku bytů pro všechny zájemce. Dle serveru Sreality.cz, který je největším inzertním serverem na prodej a pronájem realit, se dnes prodá všechno rychleji a za větší peníze než třeba v létě minulého roku. Oživení se promítá do všech krajů ČR, které v těchto ohledech rostly rychleji než Praha. Ta je ovšem už hodně vysoko v cenách i přetlaku zájemců na bytovou jednotku, takže růst je tu už jen obtížný.

Ceny rostou

Nejlépe se daří malým bytům. Obvyklá prodejní cena od jara 2015 vzrostla o 7-12 %. Roste zájem i o jejich pronájem. Jedno a dvoupokojovým bytům patří v celkové nabídce dvoutřetinový podíl. V porovnání s jarem 2015 je vlastník na konci roku pronajal o týden až deset dní rychleji, obvykle během dvou týdnů. „Pokud přemýšlíte nad investicí do nemovitosti s cílem dalšího pronájmu, je nyní ta správná doba. Zejména pokud jde o byt ve větším městě, ideálně univerzitním,“ říká Michal Zadák a dodává: „Zhodnocují se i větší byty. Ty si ale lidé spíše kupují pro vlastní bydlení. Ani zde vzhledem k nízkému úročení hypoték a rostoucím cenám bytů není na co čekat.“ Nabídka bytů o velikosti 60–80 m² tvoří třetinu z celkové nabídky prodejů a jejich obvyklá cena za poslední rok vzrostla o 8 %. Pronájem velkých bytů je dlouhodobě stabilní, nejčastěji jde o třípokojové byty.


Medián cen bytů v ČR dle velikosti v zimě 2016

  • 1+1, 1+kk: 1 000 000 Kč
  • 2+1, 2+kk: 1 390 000 Kč
  • 3+1, 3+kk: 1 780 000 Kč
  • 4+1, 4+kk: 3 755 000 Kč
  • 5+1, 5+kk: 6 942 940 Kč
  • 6 a více: 8 490 000 Kč
  • Medián celá ČR: 1 600 000 Kč

Cihla, nebo panel?

To je první rozhodnutí, které musí člověk udělat v okamžiku, kdy se rozhodne najít si nový byt. Často se toto rozhodnutí v průběhu času změní díky dalším požadavkům na bydlení. Koupě i nájem cihlového bytu jsou jednoznačně nákladnější. Nabídková cena je oproti bytu v panelovém domě až dvojnásobná, rozdíl začíná klesat u velkých bytů od 80 m². Jaké byty se nejčastěji prodávají, popisuje Michal Zadák: „Najít ideální byt v cihlovém domě něco stojí. V případě, že si může kupující dovolit sáhnout hlouběji do kapsy, nemusí slevovat ze svých představ. Sklep mělo 59 % prodaných bytů. Balkónem, lodžií nebo dokonce terasou bylo vybaveno 55 % prodaných bytů. Na druhé straně výtah náležel pouze k 26 % bytů.

Ačkoli se panelové domy netěší tak velké popularitě, nemusí nutně znamenat betonové sídliště noční můru. Paneláky prošly evolucí a v současnosti nabízí často velmi příjemnou alternativu. Pryč jsou doby umakartových bytových jader. Jejich výhodou je atraktivní poloha a díky vyšší koncentraci obyvatel i dobrá občanská vybavenost. „Byty v panelovém domě se velmi často prodávají z družstevního vlastnictví – kupující tedy získává podíl na domě a do osobního vlastnictví je nutné byt ještě vykoupit. Výhodou těchto bytů je velmi dobrá vybavenost. Bezmála samozřejmostí jsou úložné prostory ve sklepě a v 62 % k bytu náleží balkón či lodžie. Téměř v polovině panelových domů najdeme výtah,“ doplňuje Zadák.

Pronajímat se vyplatí panelák

Byty v cihlových domech se pronajímají dvakrát častěji než v panelových. „Nájemné je o čtvrtinu dražší než v panelových domech. Z toho plyne jednoznačný závěr – pokud investovat do bytu za účelem dalšího pronájmu, jedničkou je panelák. Stojí polovinu, nájemné ale bude ve výši 75 % cihlového bytu,“ říká Michal Zadák. Za bydlení v cihlových domech jsou nájemci připraveni oželet některé další vybavení, které je u panelu téměř samozřejmostí. Řeč je zejména o sklepě, který je součástí pouze u 29 % pronajatých bytů, a o terase či balkónu – ty najdeme jen u 39 % pronajatých bytů. V panelových bytech je tato výbava k dispozici u více než poloviny případů.

Nároky na pronájem bytů v panelových domech jsou nižší a tomu odpovídá jejich cena. „V porovnání s byty v cihlových domech najde majitel nájemce o čtyři dni rychleji, obvykle za 18 dní. V 56 % případů jde o domy v klidné části obce anebo na sídlišti – v 26 %. U více než poloviny bytů v panelových domech jsou samozřejmostí sklep, lodžie či balkón a přítomnost výtahu v domě,“ říká Zadák.

Praha stojí zcela mimo

Mít v Praze byt je zlatý důl. Ceny v Praze jsou na extrémní úrovni proti zbytku ČR. Například mediánová cena všech nabízených bytů na serveru Sreality.cz v Praze činila v zimě 2016 3 990 000 Kč. Zbytek republiky pak má medián ceny na úrovni 1 180 000 Kč.

Stejně tak můžeme hovořit i o pronájmech. V Praze/mimo Prahu jsou mediánové ceny na úrovních 14 000/7500 Kč. Pronájmy v Praze mají extrémně krátkou dobu nabídky u malých a středních bytů, větší už tolik netáhnou. Důvodem je totiž extrémně vysoký nájem za byty 4+1 a výš.

Titulní foto: Shutterstock.com