Důvod prudkého nárůstu akumulátorových sad je jejich snížení cen, které jsou proti roku 2015 na polovině, a také podpora ze strany státu. Ovšem není to podpora, jakou známe z ČR. Německo šlo cestou nízkoúročeného úvěru až do výše 100 % pořizovacích nákladů. Zohledňuje jak dobu splácení (1 až 10 let), tak vlastní finanční vklad žadatele. Navíc je k úvěru možné získat umořovací příspěvek po získání kolaudace, který je ve výši 10 %.

Omezení tu samozřejmě jsou, ale jsou celkem malá. Akumulátory musí být zařazeny se solárními panely v jednom celku nově nebo být přiřazeny ke staršímu systému, který ovšem není starší než 1. ledna 2013. Výkon soustavy je omezen na 30 kWp a dům musí být připojen k elektrické síti. Dotaci mohou získat soukromé osoby, ale i firmy ve vlastnictví soukromé osoby, neziskové, církevní a charitativní organizace apod.

Vyplatí se to?

Samozřejmě, že nejdůležitějším ukazatelem pro všechny jsou peníze. Dnes nejprodávanější typy akumulátorových úložišť jsou Li-On s kapacitou 4 kWh za 6100 eur a 8 kWh za 10 000 eur. To je v přepočtu asi 158-260 tisíc korun. Tento typ akumulátorů se vyplatí, protože olověné jsou sice o kousek levnější, ale pokles cen lithiových sad byl meziročně téměř trojnásobný, což jejich ceny přiblížilo k úrovni olověných. Samozřejmě, že technicky jsou lithiové na tom mnohem lépe, takže není divu, že olověné se dnes podílejí na prodejích jen asi z 5 %.

Otázkou ovšem je, jestli se to vyplatí. Samozřejmě, že ne vždy. Jenže existují výpočtové programy, které dokážou přesně propočítat návratnost investice v závislosti na instalovaném příkonu, slunečním záření apod.

Vzorový příklad, kdy čtyřčlenná rodina se solární elektrárnou 5 kWp a úložištěm 5 kWh s průměrnou roční spotřebou 4500 kWh ušetří při rozumném rozložení spotřeby elektrické energie 819 euro (47 000 Kč) za rok. To znamená, že za deset let by se měla investice vrátit. Samozřejmě, že musíme počítat případné servisní zásahy, snižování kapacity akumulátorového setu apod. Po dvanácti letech se tedy v Německu solární elektrárna vyplatí zcela určitě.