Možnost č. 1: Nemovitost se prodá

Je to možná první, co vás napadne. Rychle se domu či bytu zbavit, udělat tlustou čáru za minulostí a začít nanovo. Prodej nemovitosti zatížené hypotékou je administrativně náročnější, ale ne nemožný. Nejprve je nutné kontaktovat banku, která jako věřitel musí s prodejem souhlasit. A také by se mělo dobře zvážit, jestli touto variantou dělení majetku příliš neproděláte.

Pokud ještě neskončila doba fixace úrokové sazby, budete muset platit poplatky za předčasné splacení úvěru. Smlouvy uzavřené po 1. 12. 2016 už mají v tomto ohledu ze zákona stanovené podmínky mírnější, ale zcela vás ze sankcí vysvobodí jen dlouhodobá nemoc, invalidita nebo smrt.

Dalším důvodem finančních ztrát bývá snaha o rychlý prodej, při němž prodávající snáze přistoupí na nižší nabídku, jen aby "to bylo brzy za nimi". Realitní makléři si kromě toho stěžují na časté hádky rozvádějících se manželů, kteří se někdy nestydí vyřizovat si účty přímo před klienty. Pokud je tedy u vás situace opravdu na nože a nemůžete ručit za své či partnerovo chování, je lepší si najmout k vyřízení prodeje právního zástupce, což se ale zase prodraží.

Potom je samozřejmě otázka, co vám vlastně z prodeje zbyde. Soud může nařídit, aby se z vytěžených peněz poplatily i ostatní společné dluhy. Do nového života ovšem vyrazíte s čistým štítem.

Možnost č. 2: Hypotéka pojede dál za účasti obou partnerů

Možná jste si všechno propočítali a zjistili, že se prodej nevyplatí. Kromě toho tu hrají roli také emocionální háčky - do nemovitosti jste přeci investovali nejen peníze, ale také vlastní práci, čas a city. Všechnu námahu jste podstoupili nejen pro své vlastní štěstí, dělali jste to hlavně pro děti, které mají jednoho dne nemovitost zdědit. Už kvůli nim se jí nechcete zbavovat.

Případů, kdy oba exmanželé zůstanou bydlet v domě společně, je jako šafránu. Častěji se nemovitost pronajme a peníze z pronájmu aspoň částečně pokryjí hypoteční splátky. Nebo jeden z partnerů dovolí druhému v nemovitosti dále bydlet.

Spoluvlastnictví rozvedených manželů však v sobě skrývá jeden zádrhel: za dluh jste zodpovědní oba stejným dílem. Jestliže jeden přestane splácet, druhý musí situaci zachránit, jinak hrozí, že o nemovitost přijdete. Mezi bývalými partnery proto musí panovat maximální důvěra a slušnost.

Možnost č. 3: Hypotéku převezme jeden z partnerů

Nejběžnějším řešením situace je, že jeden z partnerů převede úvěr zcela na sebe. Aby banka na takový postup přistoupila, dotyčný musí prokázat, že úvěr bude schopen splácet sám v plné výši. Navíc také bude muset vyplatit druhého z již splacené části nemovitosti. Banka logicky rozhoduje o umožnění změny podmínek hypotéky až po ukončení rozvodové tahanice, na základě majetkového vypořádání manželů, protože teprve v této chvíli bude schopna posoudit bonitu partnera, který hodlá hypotéku splácet sám. Pokud na to dotyčný nemá dostatečné příjmy, jedinou šancí je pro něj nový spoludlužník, většinou někdo z úzkého kruhu rodiny.