Při zvýšení ceny hned proveďte samoodečet

Dodavatelům měsíčně platíte zálohy, jejichž výše je pouze odhadnuta; přesné vyúčtování na základě naměřených údajů provádí každý dodavatel v jiném termínu a případný rozdíl mezi odhadnutými a naměřenými hodnotami bude v případě pozdějšího odečtu účtovat podle nových, tedy vyšších sazeb, i když půjde o jednotky, které jste spotřebovali ještě v předchozím období. Při zvýšení sazeb se proto vyplatí provést samoodečet a co nejdříve ho dodavateli nahlásit.

Robert Šíma, ředitel zákaznické péče Bohemia Energy, uvádí příklad: „V případě, že dojde od 1. 1. 2019 ke změně ceny energií, spotřeba celého fakturačního období se na přelomu roku rozdělí na období do 31. 12. 2018 a od 1. 1. 2019. Když nahlásíte samoodečet, spotřeba do konce roku bude účtována ještě podle starých (nižších) cen a teprve od Nového roku podle nových (vyšších). U elektřiny je možné nahlásit samoodečty do konce ledna, u plynu je to do dvou týdnů, tedy zhruba do poloviny ledna.“

Nepřetápějte

Doma chceme mít v zimě samozřejmě teploučko, ale tropy nejsou nezbytně nutné, a dokonce ani neprospívají zdraví. V obývacím pokoji podle odborníků stačí teplota asi 21 °C, v ložnici se lépe spí při pouhých 18 °C. Pokud vaříte, jistě víte, že spoustu práce za topení v kuchyni odvede sporák a trouba. Vzhledem k tomu, že zvýšením teploty v bytě o 1 °C navyšujete spotřebu energie za vytápění až o 6 %, přetápění se neblaze projeví i na vaší peněžence.

Větrejte efektivně

Zateplené fasády a dokonale těsnící nová plastová okna nám mají pomoci snížit náklady za vytápění, rozdíl ale příliš nepocítíte, pokud jste zvyklí mít neustále otevřenou ventilačku. Pokud se má teplo uvnitř opravdu držet, byt musí být "utemován". Výměnu vzduchu pak zajistíme tak, že několikrát denně otevřeme na pět minut všechna okna zcela dokořán.

Věnujte péči radiátorům

Přestože jste v loňském roce dokonalou údržbu nebo rekonstrukci topného systému nestihli, letos na ni nezapomeňte. I radiátory potřebují péči. Déle vám vydrží, pokud necháte i přes léto kohouty otevřené, odvzdušnění tělesa je také dobré nepodcenit - u starších radiátorů by se mělo provést alespoň dvakrát do roka. Také výměnou litinových radiátorů za nová desková tělesa ušetříte na spotřebě. „Moderní desková otopná tělesa pracují v porovnání s litinovými až s třetinovým objemem vody a pružněji reagují na změnu nastavení teploty. Díky své konstrukcí lépe rozloží teplo v místnosti, takže vám i při nižší spotřebě tepelné energie není chladno od podlahy,“ vysvětluje Martin Preclík, produktový specialista tuzemského výrobce KORADO.