Pojištění domácnosti není pojištění nemovitosti

Zatímco při pojištění nemovitosti chráníte její stavební součásti, pojištěním domácnosti ochraňujete její vybavení a svůj hmotný majetek. V rámci pojistky na domácnost vám pojišťovna v případě pojistné události uhradí škodu – nejčastěji při vloupání a živelní katastrofě. Abyste svůj majetek ochránili co nejlépe, postupujte podle našich rad.

Jak vybrat správné pojištění domácnosti

Při výběru pojištění domácnosti sledujte výši pojistných limitů. Ty určují, do jaké částky vám pojišťovna finančně nahradí škodu. Přemýšlejte o rizicích, která vaší domácnosti hrozí, a pohlídejte si, aby se na ně pojistka vztahovala. Nejčastěji se obyvatelé domácností bojí požáru, havárie vody nebo vloupání. Některé situace si možná budete muset připojistit (např. povodeň).

Při sjednání smlouvy byste si měli vyčíslit, na kolik svou domácnost pojistíte. Finální částka je součtem hodnot všeho vybavení – elektroniky, spotřebičů, cenností a uměleckých děl, nábytku apod. Pokud by došlo k havárii a celá domácnost by se zničila, kolik by stálo peněz ji zakoupit ve stejném standardu? Přesně tuto sumu pak považujte za celkovou hodnotu své domácnosti.

Nezapomínejte na chaty a chalupy

Vlastníte-li rekreační objekt, který je po část roku prázdný, přemýšlejte o jeho pojištění. Po zimní návštěvě zloděje pak nebudete muset kupovat nové vybavení ze svého. Pojistit si můžete i vybavení zahrady – nábytek, gril, bazén a další. Většina pojistek zároveň zohledňuje další stavby na pozemku (garáž, kůlna atd.) a jejich vybavení.

Svou pojistku aktualizujte každé 2-3 roky

Smlouvu u pojišťovny pak pravidelně (alespoň jednou za 2-3 roky) aktualizujte. Vždy, když pořídíte nové vybavení nebo zrekonstruujete část prostoru, informujte svou pojišťovnu o navýšení celkové hodnoty domácnosti. Cena pojistky se odvíjí od výše pojistného plnění, lokality a hodnoty vaší domácnosti.

Pojištění vám pomůže žít život beze strachu

Při sjednání pojištění domácnosti se informujte o výši pojistných limitů, situacích krytých pojistkou a následně smlouvu pravidelně aktualizujte. Zeptejte se také na možnost využití asistenční služby, která vám pomůže zvládnout vypjatou situaci. Díky pojištění domácnosti budete moci klidně spát a nebudete se muset strachovat o svůj majetek.