Porovnání ceny zemního plynu od různých dodavatelů není žádná věda. A není ani třeba, abyste počítali, jako když bičem mrská. V dnešní době počítačů není nic snadnějšího, než využít některou z online kalkulaček.

Komu jdou poplatky z ceny plynu

Cena plynu je dvousložková. Skládá se jednak z neregulované části, do které patří cena za odebraný plyn v MWh a stálý měsíční poplatek, resp. cena za odběr. Výši těchto položek si určuje sám dodavatel plynu. Druhou část ceny plynu tvoří poplatky za distribuci plynu a odběrné místo. Výši této části stanovuje Energetický regulační úřad a je stejná pro všechny dodavatele v tuzemsku.

„Obecně platí, že zhruba 3/5 celkového vyúčtování zůstanou dodavateli, tedy prodejci samotné energie. Ovlivnit změnou dodavatele tak lze opravdu mnoho,“ vysvětluje Juraj Ondris z SPP.

Porovnejte si cenu s ostatními dodavateli plynu

Abyste získali objektivní výsledek srovnání, nachystejte si správné podklady. „Nejlepší je poslední vyúčtování za plyn, které máte od vašeho stávajícího dodavatele. Vyúčtování staršího data mohou být zavádějící, protože se ceny dodavatelů, ale i distributora mohly změnit,“ doporučuje Juraj Ondris z SPP, dodavatele zemního plynu a elektřiny. Nejpřesnější porovnání pak dostanete, pokud použijete roční spotřebu, ale jasno budete mít, i když najdete jen měsíční částky.

Elektronických kalkulaček a srovnávačů cen energií najdete na internetu mnoho, ale rozvažujte, kterou si vyberete. Některé totiž mohl ovlivnit některý z dodavatelů plynu, aby čísla “hrála” v jeho prospěch. Takto „cinknutá kalkulačka“ nemusí pracovat s aktuálními cenami, ale může používat zastaralé údaje.

„Spolehnout se můžete například na srovnávač Energetického regulačního úřadu, využít můžete i kalkulačku SPP, který patří k ověřeným dodavatelům,“ doporučuje Juraj Ondris z této společnosti, která je hlavním dodavatelem plynu na Slovensku, ale už po deset let patří mezi stále oblíbenější i na českém trhu. Stabilita zázemí SPP představuje jistotu pro české zákazníky, a to v tom, že dodávky budou vždy spolehlivě zajištěny i v době případné krize.

  • 1) Vytipujte si solidní a osvědčené dodavatele energie
  • 2) Oslovte je se žádostí o konkrétní srovnání ceny za plyn
  • 3) E-mailem nebo poštou obdržíte výsledek porovnání ceny plynu

„Za tuto službu nezaplatíte nic navíc a ani vás to k ničemu nezavazuje,“ popisuje Juraj Ondris.

Kolik ušetřím změnou dodavatele plynu?

Ušetřit přechodem k jinému dodavateli plynu můžete ročně stovky, tisíce, ale klidně i mnohem víc. Záleží na tom, k čemu zemní plyn využíváte. Pokud na plynu jen vaříte, uspořená částka bude určitě menší, než pokud zemním plynem také topíte v rodinném domě. „Nebylo by fér, garantovat dopředu konkrétní částku, kterou zákazníci přechodem k SPP ušetří proti dosavadnímu vyúčtování. Obecně ale platí: odchodem například od tradičních velkých společností působících na českém trhu zaplatíte za rok za zemní plyn zhruba o pětinu méně,“ uzavírá Juraj Ondris z SPP.