V první řadě je to větší obytný prostor. Půda přestavěná na obytné podkroví, zastřešená terasa, pergola či zimní zahrada - to všechno jsou obytné metry navíc, se kterými se automaticky navýší tržní cena. Při úpravách vnitřní dispozice můžeme zapřemýšlet také o druhé, či dokonce třetí koupelně, která bude například připojena k ložnici. Vícero koupelen v domě u nás dříve bývalo luxusem, ale trend se rychle šíří a stává se standardem. Je dost možné, že v příštích dvou dekádách už budou tři koupelny v českém domě zcela obvyklým jevem.

Pokud vám to prostorové možnosti dovolí, vybudujte prádelnu. Komfort samostatné zóny s prostorem pro pračku, sušičku či sušáky, kde se zároveň může diskrétně hromadit špinavé prádlo, je k nezaplacení.

Pro kupující jsou důležité rovněž úložné prostory. A to nejlépe takové, které z obyvatelné plochy ukrojí co nejméně. Nenápadné vestavěné skříně, závěsné systémy v garáži a kumbálu, skříňky situované do nevyužitých rohů či do prostor nad dveřmi a okny. Chytrá řešení a přehledné uspořádání polic a výsuvných systémů se vysoce cení.

Cenu nemovitosti však neurčuje jen dům sám, ale také přilehlá zahrada. Zde hraje velkou roli její upravený vzhled, zavedené dráty pro venkovní osvětlení a hodně žádoucí je v dnešní době i bazén. Určitě se vyplatí zasadit listnaté stromy. Ty mají pro obyvatele domu hned několik výhod: ozdraví ovzduší, v létě poskytnou stín a na podzim z nich spadá přírodní mulč a skvělý kompostový materiál. Zpracováním listí se získá velice kvalitní humus pro záhony. A protože čím dál více Čechů koketuje s bio pěstitelstvím, vzrostlé stromy na pozemku jsou při koupi domu velkým bonusem.