Občas vaříte bez pokličky, jednou týdně si dopřejete pořádně horkou vanu a nad starou pračkou mávnete rukou s tím, že ještě pár let vydrží… Přesně tak vypadají situace, které vás v horizontu měsíců a let stojí spoustu peněz. Předcházejte jim. Poradíme vám jak.

Jak ušetřit na elektřině

Ceny elektřiny v posledních letech rostou (na rozdíl od cen plynu, které zhruba posledních 10 let stagnují, případně klesají) a je to znát i na každoročním vyúčtování za elektrickou energii. Jak tedy ušetřit?

1. Porovnejte nabídky různých dodavatelů

Jste už roky u stejného dodavatele? Věnujte hodinku dvě rešerši aktuálních nabídek. Změnou dodavatele elektřiny totiž můžete ušetřit i tisíce korun ročně. Na internetu je mnoho srovnávačů cen elektřiny, kam stačí zadat jen pár údajů o spotřebě. Svého stávajícího dodavatele pak o plánované změně v předstihu informujte – je velmi pravděpodobné, že vám obratem nabídne výhodnější ceny.

obr. 1: Moderní spotřebiče jsou sice dražší, ale investice do nich se v dlouhodobém horizontu vyplatí, jejich provoz je totiž úspornější.

2. Pošlete staré spotřebiče do elektroodpadu

Náklady na provoz ledničky energetické třídy A+++ jsou poloviční oproti nákladům na provoz lednice kategorie A. Možná vám ale v kuchyni stojí ještě starší model – takový, který už by se nevešel ani do „áčkové“ kategorie. A pak by byly náklady ještě výrazně vyšší.

Pravdou je, že spotřebiče s nejnižší spotřebou, které patří do kategorie A+++ , ale často pořídíte za nejvyšší cenu. Pomoci s jejich pořízením může některá z online půjček na cokoli, případně nákup na splátky. Mimochodem, ten už dnes nabízejí i e-shopy s elektronikou, nikoli jen kamenné prodejny. Taková forma zadlužení má smysl – v dlouhodobém horizontu se vám totiž náklady na půjčku vrátí v podobě nižší spotřeby energií.

3. Dejte si pozor na pohotovostní režim

Pokud například televizi vypnete dálkovým ovládáním, zůstává v pohotovostním režimu. Energii v režimu „standby“ ale spotřebovávají i nabíječky, které zůstávají v zásuvce, i když zrovna nenabíjíte.

Podle nařízení Evropské unie musí mít spotřebiče, které se vyrábí od roku 2013, spotřebu v pohotovostním režimu maximálně 0,5 wattu. Pokud vlastníte i starší spotřebiče, nejjednodušší variantou, jak omezit výdaje ve standby režimu, je použít prodlužovací kabel s vypínačem. Sepnutí jediného tlačítka je výrazně jednodušší než neustálé vytahování ze zásuvky.