Jaký je rozdíl mezi pojištěním nemovitosti, domácnosti a majetku?

Pojištění nemovitosti kryje škody způsobené na stavbě jako takové. Jde tedy o zdi, podlahy, stropy, střechu i pevně přidělané součásti, jako jsou třeba zárubně.

Pojištění domácnosti kryje škody na vybavení domácnosti. Jde tedy o pojištění nábytku a všeho, co není k domu pevně přiděláno.

Jak u panelákových bytů, tak u rodinných domů lze zřídit jak pojištění nemovitosti, tak domácnosti. U různých pojišťoven se však setkáte s odlišným přístupem k tomu, do kterého pojištění patří třeba kuchyňská linka, vestavěné spotřebiče, nebo dokonce podlahové krytiny. Proto si je potřebné tento fakt ve smlouvě pohlídat.

Dále se setkáme rovněž s termínem pojištění majetku. Jde o souhrnné označení většího množství pojistných událostí, u kterých se kryjí škody. Patří sem pojištění proti živlům, vloupání, loupežnému přepadení, pojištění technických rizik (tedy pojištění různých strojů), havarijní pojištění, pojištění zásilek a další.

Jak je to se spoluúčastí u pojištění domácnosti?

Spoluúčast u pojištění domácnosti (ale i obecně u pojištění majetku) definuje, jak velkou částkou se budete při pojistné události podílet na nákladech vy sám. Pokud se škoda nehradí třetím osobám, ale vám, nic neplatíte, ale o tuto částku je snížena výše pojistného plnění. Pojišťovny se nabízenou výškou spoluúčastí liší nejen navzájem, ale obvykle má každá více produktů s různou spoluúčastí. Ta se pohybuje od 0 Kč, nebo ji definuje jiná hodnota, například 500, 1000, 5000 či 10 000 Kč. Výše spoluúčasti klienty odradí od nárokování si pojištění za malé škody.

Problematika pojištění domácnosti u pronajatých bytů

Obvyklou součástí nájemních smluv je dnes povinnost nájemce sjednat pojištění domácnosti, optimálně v kombinaci s pojištěním odpovědnosti (což je další důležité pojištění, související rovněž s bydlením, zejména se škodami, které jím zapříčiníme). Majitel pronajímaného bytu je pak chráněn, pokud dojde k poškození majetku nájemcem, či pokud nájemce způsobí škodu třetím osobám.

Jste-li v kůži nájemníka a nemáte toto ve smlouvě, sjednejte si tato pojištění i dobrovolně. Vždy totiž v plné výši odpovídáte za škody způsobené pronajímateli, i za škody třetím osobám. Pronajímatel je bude po vás vymáhat.

Na jak dlouho se pojištění domu či bytu obvykle sjednává?

Tradičně se pojištění sjednává na jeden rok. Obvykle se automaticky prodlužuje. Platba bývá roční, pololetní, čtvrtletní.

Kde lze srovnat ceny jednotlivých pojišťoven?

Pojištění domácnosti srovnání – to je přehled pojištění na Top-Pojištění.cz. Zde najdete podrobné porovnání jednotlivých pojišťoven i produktů.