Tržní hodnotu pozemku tvoří mix několika faktorů. Pokud jde o pozemky stavební, klíčovou roli hraje dostupnost inženýrských sítí a také případné “právní vady”: např. věcné břemeno průjezdu a průchodu může zásadním způsobem ovlivnit využitelnost pozemku nebo vedení inženýrských sítí přes pozemek, nejčastěji vnější vedení elektřiny. Náprava bývá často nepřiměřeně nákladná či v mnoha případech technicky nemožná.

Velmi důležitým faktorem bývá i tvar pozemku – např. trojúhelníkový pozemek je o cca 30 % méně využitelný než ideální obdélníkový či čtvercový pozemek. Orientace na světové strany, výhled a svažitost pozemku jsou důležitými faktory pro pozemek určený pro bydlení či rekreaci. Za nejvyhledávanější je považován pozemek s mírným či žádným svahem, na který svítí slunce celý den a ze kterého se otevírá pohled do širé krajiny.

Nesmíme zapomenout ani na samotnou lokalitu pozemku především z hlediska její atraktivnosti, občanské vybavenosti a dopravní dostupnosti. V okolí velkých měst jsou nejvíce žádané, a tudíž dražší pozemky v dosahu železniční trati s dobrou nabídkou spojů.

„Při výběru pozemku zkontrolujte údaje o pozemku v katastru nemovitostí (typ a druh, případná práva třetích osob, spoluvlastnictví apod.) a nahlédněte do územního plánu obce, skutečné využití se může od toho zapsaného v katastru lišit,“ radí Jakub Zámiš, realitní odborník z on-line kalkulačky Odhad-zdarma.cz, která bezplatně vypočítává tržní cenu nemovitostí.

Význam informací o dění v obci a plánovaných změnách zdůrazňuje také realitní odborník z Quantum reality Jan Hájek: „V praxi jsou časté případy pozemků, kdy je pozemek evidován jako orná půda, ale v územním plánu obce se počítá s jeho využitím pro obytné stavby, nebo naopak zájemce sice koupí pozemek určený pro výstavbu, ale obec vydá na tento pozemek stavební uzávěru, případně rozhodne o využití okolních nebo blízkých pozemků pro průmyslovou výstavbu.“

Na místním úřadě se rovněž informujte, zda bude stavba domu na vašem pozemku podléhat lokálním omezením, co se týče vzhledu a výšky stavby. Pokud se pozemek nachází v blízkosti řeky, můžete se potýkat s problémem v podobě spodní vody nebo rovnou záplav. Pokud úředníci projeví neochotu si o tom popovídat, zeptejte se lidí v sousedství.