Kvalitních řemeslníků, tedy i elektrikářů, je stále nedostatek. Potvrdil to i tento průzkum, ve kterém více než třetina lidí uvedla, že měla problém v případě potřeby elektrikáře sehnat nebo ho dokonce nesehnala vůbec.

Dobrý elektrikář nad zlato

Problémy se zajištěním kvalitních elektrikářských služeb se pravděpodobně promítají i do způsobu, jakým elektrikáře vyhledáváme. „Přes 40 procent lidí dá na doporučení svých známých. Potíž nastává, pokud ve svém okolí nikoho s dobrým tipem nemáte. S tím souvisí, že 22 procent lidí si provede potřebné práce raději svépomocí. Například na internet se spoléhá jen 11 procent dotázaných,“ shrnuje výsledky Libor Holub, obchodní ředitel největšího českého alternativního dodavatele energií Bohemia Energy.

Jenže i když se podaří elektrikáře sehnat, nemusí být ještě vyhráno. Průzkum ukázal, že ve více než čtvrtině případů totiž odvedl povolaný řemeslník nekvalitní práci. A nejde jen o to, abychom kvalitního elektrikáře sehnali, ale také o férovou odměnu, kterou bychom mu za práci měli zaplatit. V cenách za elektrikářské služby se ale moc neorientujeme, to zmínil každý třetí dotazovaný. Skoro pětina pak uvedla, že má pocit, že za elektrikáře platí příliš vysoké ceny.

O tom, že orientovat se na trhu elektrikářských služeb není jednoduché, svědčí i fakt, že bychom podobné starosti rádi přenechali jiným. „Většina lidí by preferovala, pokud by jim dodavatel elektřiny našel spolehlivého elektrikáře a hlídal za ně cenu jeho práce. U dvou z pěti lidí by to dokonce ovlivnilo i výběr dodavatele elektřiny. Rozhodli jsme se proto vyjít těmto přáním vstříc a uvádíme novou službu Elektřina servis,“ říká Libor Holub.

Dodavatel elektřiny může pomoci

Firma nabízí příspěvek na služby elektrikáře a odborníka i zajistí. To ocení zejména zákazníci, kteří mají problém elektrikáře sehnat. Ty, kteří mají svého osvědčeného elektrikáře, pak každý rok potěší příspěvek na jeho práci. Službu Elektřina servis lze využít třeba na úpravu, opravu či údržbu domácí elektroinstalace nebo na zapojení sporáku, digestoře či bojleru, případně i na revizi elektroinstalace.

Spolu se zavedením této služby spustila Bohemia Energy i dlouhodobý monitoring elektrikářských prací napříč celou ČR. Na základě tohoto monitoringu stanovuje průměrnou hodinovou sazbu a cenu cestovného. „Průměrná cena závisí mimo jiné na konkrétním regionu, někde jsou mezi elektrikáři významné rozdíly, jinde jsou menší. Naším cílem je spolupracovat pouze s kvalitními řemeslníky, a to za odpovídající a férové ceny,“ ujišťuje Libor Holub. Firma rovněž na sebe převezme i odpovědnost za řešení případných reklamací, zákazník se tak nemusí starat o jejich vyřízení.

Jak si elektrikáře se službou Elektřina servis zajistit?

Pro zákazníky vybraných produktových řad stačí zavolat na bezplatnou servisní linku 800 310 310 a nahlásit požadavek. Operátor následně zajistí vhodného odborníka. Využitím této služby ušetří odběratelé spoustu času se sháněním kvalitního elektrikáře, a navíc obdrží každý rok bonus 3 000 Kč na elektrikářské práce. Ten je možné čerpat jednorázově či postupně, a to na veškeré činnosti od zapojení sporáku přes opravu nebo výměnu světla, jističe a zásuvky či vedení nových kabelů ve zdi až po kompletní revizi elektroinstalace. „Jak nejlépe bonus čerpat, rádi poradíme prostřednictvím bezplatné servisní linky nebo e-mailem. Využít jej můžete dokonce i na služby vámi vybraného elektrikáře, váš soused či kamarád tak nepřijde o práci, jenom ji zaplatíme my,“ upřesňuje Libor Holub.