Není divu, množství spotřebičů, které doma běžně využíváme, spíše roste, než aby ubývalo. S tím se přirozeně zvyšují i nároky na množství spotřebované energie a měsíční zálohy tím pádem přestávají stačit.

Jak řešit nedoplatky za energie?

Každý nedoplatek je třeba v určité lhůtě zaplatit, jinak vám dodavatel energií může elektřinu odstřihnout – obvykle k tomu dochází až po několika neúspěšných upomínkách.

Ideální je mít pro takové případy nachystanou finanční rezervu. Díky ní vás žádný účet navíc nevytrhne a vy se nebudete muset stresovat z toho, jak zaplatíte nejen nedoplatek, ale i běžné měsíční výdaje.

Alternativním řešením pak může být rychlá půjčka, kreditní karta či kontokorent. Tam je ale pochopitelně potřeba počítat s úroky a často i krátkou dobou splatnosti. Je tedy nutné si vše dobře propočítat, abyste za měsíc neměli dluh ještě větší, ale u někoho jiného.

Tou nejlepší cestou je však v každém případě prevence, a to jak v podobě záloh úměrných spotřebě, tak i úspornějších spotřebičů.

Asi vás nepřekvapí, že největším žroutem energie je vytápění a ohřev vody. Velkou spotřebu však můžete mít i v případě, že využíváte jiný způsob ohřevu a vytápění.

Které spotřebiče jsou nejnáročnější?

Na prvním místě v rámci spotřeby energií je mimo vytápění televize. V běžných domácnostech bývá spuštěná až 30 hodin týdně, což dělá více než čtvrtinu celkového účtu za elektřinu.

Na druhé příčce stojí lednice, která je obvykle kombinovaná také s mrazákem. Běží každý den bez přestávky, a tak je přirozené, že se její provoz na vyúčtování podstatně projeví – podobně jako u televize tvoří zhruba čtvrtinu celkové spotřeby.

Podobně je na tom také pračka, která sice není spuštěná 24 hodin denně, ale i tak má poměrně velké nároky – v průměru má 18 % na celkových výdajích za elektřinu.

Hned za ní je počítač se 13 % a pak už zbývají jen spotřebiče jako myčka či samostatný mrazák, kde má spotřeba zhruba sedmiprocentní podíl na celkových nákladech. Nejlépe je na tom sušička na prádlo, která „sežere“ jen něco přes dvě procenta.

Výše uvedené údaje jsou samozřejmě průměrné a konkrétní podíl se v každé domácnosti liší podle toho, jak moc její členové spotřebiče využívají.

Přehled díky energetickým štítkům

Nyní už víte, které spotřebiče nesou zodpovědnost za váš vysoký účet, což vám dává perfektní vodítko k tomu, abyste se z této situace dostali.

Odpovědí jsou spotřebiče s nízkou spotřebou, tedy tím správným energetickým štítkem.

Ty však v letošním roce procházejí změnou a od 1. března 2021 vypadají jinak, než jsme byli doposud zvyklí. Důvodem je zejména to, že označení nejúspornějších tříd jako A+, A++ a A+++ nebyla pro spotřebitele dostatečně přehledná.

Z toho důvodu se nejúspornější produkty, které dříve spadaly do třídy A+++, v rámci nových štítků zařadí do třídy B nebo C.

Neděste se tedy, když nenajdete produkt s označením A – takový se na trhu ještě nějakou dobu neobjeví. Cílem je vytvořit prostor pro nové technologie a mít řešení, které bude fungovat minimálně několik dalších let.

S novým označením se už nyní můžete setkat u spotřebičů, jako jsou:

  • chladničky a mrazničky,
  • pračky (včetně modelů kombinovaných se sušičkami),
  • myčky nádobí,
  • televizory,
  • monitory a elektronické displeje.

Od 1. září 2021 se nové štítky objeví také na světelných zdrojích. Ostatní spotřebiče se jich nejspíš dočkají až v v příštím roce.

Ať už je to se štítky jakkoliv, vždy by měly být důležitým faktorem při výběru každého spotřebiče. Často to znamená o něco vyšší nákupní cenu, ale reálně se vám jejich nákup vyplatí více, jelikož za energie zaplatíte méně.

Samozřejmě netvrdíme, že byste měli běžet do elektra a vyměnit veškerou elektroniku za úspornější. Pokud však máte ledničku nebo pračku, která pamatuje přelom tisíciletí, možná by nebylo na škodu zvážit výměnu.