Co musí smlouva obsahovat?

Realitní kancelář (či realitní makléř) se ve zprostředkovatelské smlouvě zavazuje k provádění odborné činnosti (focení nemovitosti, homestaging, inzerce na realitních serverech a topování, vyhledávání potenciálních zájemců z řad evidovaných poptávajících klientů, komunikace s nimi, domlouvání a provádění prohlídky nemovitosti, zajištění finančních služeb atp.). Kromě nezbytných údajů, jako je přesná identifikace smluvních stran, označení a popis nemovitosti se všemi detaily a požadovaná kupní cena, nezapomeňte do smlouvy uvést podrobný popis poskytovaných služeb, dobu, na kterou je smlouva uzavíraná, výši provize realitního makléře a podmínky jejího vyplacení a také podmínky vypovězení smlouvy.

Co ve smlouvě neakceptujte

Především si dejte pozor na automatické prodlužování smluv po uplynutí stanovené doby určité.

Nepodceňte to, na jakou dobu smlouvu o zprostředkování uzavíráte. Doporučujeme uzavření na dobu určitou. U bytů jsou to standardně 3 měsíce, u domů 6. Po této době už byste měli vidět, jak realitní kancelář pracuje a jaké má výsledky. Pokud zjistíte, že realitka neplní závazky nebo neshání aktivně zájemce, musíte mít možnost smlouvu vypovědět.

Stejně tak nepodepisujte smlouvu, ve které si makléř nárokuje provizi pouhým obstaráním příležitosti k uzavření smlouvy. Tím se často myslí pouhé zprostředkování kontaktu na kupce, bez garance uzavření kupní smlouvy nebo převodu nemovitosti.

Exkluzivní smlouva vám zaručí kvalitní spolupráci

Doporučujeme uzavřít s realitní kanceláří tzv. exkluzivní smlouvu (smlouvu o výhradním poskytování realitních služeb). Exkluzivní smlouva je výhodná pro obě strany. Makléř se nemusí snažit prodat nemovitost za každou cenu, a předběhnout tak konkurenci, naopak může do propagace a prodeje investovat peníze a čas. Prodávající si může být jistý, že ho makléř nebude tlačit na snížení ceny a že se nemovitosti bude opravdu věnovat.

Lze od smlouvy odstoupit?

Odstoupení od smlouvy bez uvedení důvodu je možné do 14 dnů od podpisu smlouvy, pokud byla smlouva uzavřena mimo prostory realitní kanceláře. Realitní makléř musí klienta písemně upozornit na právo odstoupit od smlouvy. Pokud tak makléř neučiní nejpozději v den uzavření smlouvy, má klient právo odstoupit od smlouvy do 1 roku od uzavření smlouvy.