Zvolíte-li prodej prostřednictvím realitní agentury, makléř vám se stylizací bytu pomůže a pozve profesionálního fotografa, který interiér nafotí v nejlepším světle - a to doslova. Světlo totiž hraje při vytváření dobrého dojmu klíčovou roli. Opticky zvětšuje prostor a navozuje pozitivní atmosféru, přičemž dává vyniknout kladným prvkům bytu. Dokonce i nová moderní kuchyňská linka bude vypadat omšele, když ji vyfotografujete v nevhodném osvětlení.

Je samozřejmé, že byt nabízený k prodeji bude potřeba důkladně uklidit. Ale nejen to. Ještě před fotografováním bychom ho měli rovnou i částečně vyklidit. Čím méně nábytku zde ponecháme, tím vzdušněji a prostorněji bude na zájemce působit.

V první řadě zabalte do krabic všechny osobní předměty, které mají cenu jen pro vás a vaši rodinu, ale cizího člověka zajímat nebudou. Fotografie, obrázky, upomínkové předměty, vázičky a svíčky, to vše činí váš domov útulným, ale zároveň tak trochu přeplněným. Kupujícímu by se měla nemovitost prezentovat v naprosto odosobněném, neutrálním stavu. Bude mít tak lepší šanci si představit, jak prostor využije on.

V kuchyni vystavte jen vázu s květinami, jinak všechno schovejte, včetně rychlovarné konvice a toastovače. Linku jinak ponechte prázdnou, jako byste se už odtud vystěhovali. V obýváku sundejte ze stěn obrazy a začistěte díry ve zdech. Knihy v policích mohou zůstat, pokud se sem pohodlně vejdou a vypadají upraveně. Prohlédněte také pokojové rostliny. Povadlé, zaprášené listy neudělají dobrý dojem. A opět platí, že by jich mělo být vystaveno spíš méně než více.

Taktéž předměty v koupelně omezte na minimum. Všechny lahvičky, šampony, a dokonce i kartáčky a zubní pastu ukliďte do skříněk. Na vaně či umyvadle ponechte jen voňavé mýdlo nebo nějakou lázeňskou dekoraci. Můžete sem umístit i ručníky stočené do úhledných roliček, i když to pro ně není nejlepší způsob skladování. Nyní nám jde ale pouze o efekt "na oko".

Pokud je byt napůl prázdný a nenašli jste závady, které by vyžadovaly rychlé opravy, bude už stačit ho pořádně vyčistit a nablýskat, rozhrnout závěsy a před příchodem zájemců všechny místnosti dobře vyvětrat. Nezapomeňte, že součástí prvního dojmu je i vůně. Ta by nikdy neměla být příliš intenzivní, nicméně v bytě by rozhodně nemělo nic zapáchat. Jestliže jste například byli zvyklí v bytě kouřit, vyperte záclony a napříště si zapalujte výhradně na balkoně, dokud se byt neprodá.