oknoSprávnou péčí prodloužíme oknům život a předejdeme nákladné opravě. Domácí údržba dřevěných okenních rámů spočívá v pravidelném balzamování podle návrhu výrobce. Ovšem péči nesmíme zužovat pouze na rámy – je tady také kování a izolace.

Není to složité

Důležité je začít včas, protože dřevěná okna dostávají hlavně přes zimu zabrat. Pozornost je třeba věnovat venkovní straně rámů; tu ošetříme dvakrát ročně.

Čistíme slabým roztokem saponátu a vyždímaným hadříkem. Po vysušení ošetříme balzámem na dřevo. Balzámy jsou rozdílné v závislosti na laku rámu. Většina renomovaných výrobců dává startovací sadu k ošetřování povrchů oken jako dárek. Tím se s kvalitními přípravky a způsobem práce s nimi seznámíme. Pak zbývá znovu je včas přikoupit. Ušetříme si tím daleko vyšší částky za opravy.

„Mikroskopické trhliny a póry v dřevu se použitím například lazurového filmu Holzbalsam uzavřou, čímž se výrazně prodlouží životnost oken. Film vytvoří hedvábný povrch, který je možné i přelakovat,“ vysvětluje Michal Geberle z Okenního servisu a současně varuje: „Tuto údržbu nelze podcenit! Jinak si okna pomalu, ale jistě poškozujeme – a to nenávratně. Oprava je pak každým rokem zanedbání složitější a nákladnější.“

Péče o okna krok za krokem

Postupuje se nejlépe od kování. Pak naimpregnujeme okenní těsnění, přejdeme na rámy, které ošetříme prostředkem na lazuru. Nakonec omyjeme skla. Interiérovou stranu okenních rámů stačí ošetřit mýdlovým čističem a následně balzámem každé dva roky.

Domácí údržba okenních rámů spočívá v pravidelném balzamování podle návrhu výrobce.
Obsah sady na údržbu oken: V sadě bývá prostředek pro ochranu silnovrstvé lazury okenního rámu, mazivo na kování, impregnace na okenní těsnění a prostředek na mytí skla. Sada vydrží dlouho; asi dva roky na celý byt, zhruba na 4 okna...
Příklad: Údržbový set na eurookna opatřená laky značky Adler (ADLER Top-Cleaner) obsahuje Top-Finish uzavírající mikroskopické trhliny v lazurované vrstvě a prodlužuje intervaly mezi přelakováním oken. Dále je tady prostředek na mytí skla a vazelína na kování. Promazáním kování jednou ročně usnadníme otevírání okna a snížíme jeho opotřebení. Silikonový sprej k impregnaci těsnicí gumy zvyšuje její životnost a těsnicí schopnosti. Fenosol emulze na hliník slouží k čištění a ochraně okenních okapnic a hliníkových žaluzií.