Pojďte se podívat, jak vypadá takové papírování v případě koupě našeho domu, který jsme získali v exekuční dražbě:

Když si chcete koupit dům v dražbě, není to nic složitého. Přihlásíte se tím, že pošlete jistinu na účet exekutorského úřadu. Pak v den dražby přijdete a dostanete potvrzení o tom, že jste ji skutečně zaplatili. To je důležitý papír, jak jsme zjistili při čerpání hypotéky.

Vítěz dražby dostane další papír a ten se jmenuje příklep.

A pak se čeká na nabytí právní moci toho příklepu (15 dnů). S manželem jsme se neustále nemohli dopočítat dne D. Myslí tím pracovní dny, nebo i svátky? Když se nedělo nic jak s připočtenými volnými dny, tak i bez nich, došla jsem si to osobně překontrolovat na exekutorský úřad. Sdělili mi, že příklep nabude právní moci někdy kolem dvacátého dne. To mě trochu vyvedlo z míry, ale dočkali jsme se „vytoužené“ výzvy k zaplacení asi do dvou dnů po mém neohroženém osobním dotázání se.

MINULÝ DÍL SERIÁLU REKONSTRUKCE DOMU ONLINE:

Mezitím už jsme ale řešili hypotéku s bankou, pro jednu banku (KB) to bylo moc složité a ozvali se až za měsíc, pro druhou banku (RB) to byla pohodička a nabídku jsem měla hned. Stačilo oslovit odhadce, který spolupracuje s bankou, objednat u něj za 5000 Kč odhad, za 400 Kč nechat na Czechpointu vytisknout originál výpisu z katastru a za 50 Kč výpis z katastrální mapy, pak vše trochu pourgovat a měli jsme odhad!

Vše se sešlo naprosto perfektně – v jeden den přišla výzva k doplacení z exekutorského úřadu i příslib z banky. Nejdřív jsme však museli ukázat ten papír z pokladny exekutorského úřadu a výzvu k platbě z exekutorského úřadu. A banka přidala navíc i lahev vína. Takže se to vyplatilo. :-)

Pokračujeme s papíry

Kdo by si myslel, že v té chvíli jsme vletěli do domu a začali přestavovat a bourat, tak ten by se mýlil. Část hypotéky na přestavbu totiž zůstala u banky, protože nyní přijdou na řadu další papíry:

Zápis do katastru nemovitosti – hned další týden po zaplacení doplatku dražby a hned den poté sms z finančního úřadu – „občane přijď podat daňové přiznání z nemovitosti a hezky rychle!“ Manžel zatím truchlí, protože v katastru jsem zapsaná jako vlastník pozemků a stavby já. Holt jsem byla i jako jediný vydražitel! Teď ho uklidňuji, že je přeci můj jediný a drahý manžel a že si v manželství nemůžu koupit nic, aniž by to nebylo i jeho.

Ale na nemovitosti zůstaly zástavy a exekuce, a to bude chvilku trvat – exekutorský úřad nám nyní vládne a svolává na půlku března rozhodné jednání, kterého se nemusíme účastnit. Bude rozhodovat o zaplacení všech zástav a exekucí, které se budou postupně z katastru odepisovat. Teprve potom bude náš LIST VLASTNICTVÍ, tzv. elvéčko, čisté jako okvětní list lilie a my můžeme konečně čerpat hypotéku na rekonstrukci…

Co k tomu bude zapotřebí: zástavní smlouvy se zanesou na katastr, to bude tak za 1000 Kč, zavinkuluje se pojistná smlouva na dům ve prospěch banky (pojistka na dům musí být ve výši dvojnásobku peněz, které si půjčíte, protože je to cena odhadní na dostavěný dům)! Pojištění domu bude stát jen pár tisícovek ročně, vše splatné ihned!

Stavební úřad nám poskytl původní stavební plány, také nám sdělil, že budeme muset zaplatit symbolickou pokutu za nedodržení data kolaudace v roce 2005 (já se nedivím, kdo jiný by to měl zaplatit), že máme naplánovanou také stavbu hospodářské budovy (krásný domek 120 m² – ten bude manžela – na traktor, na sekačku, na auto, na dříví, na kola, na lopaty, sekyry, kbelíky a tak).

Stavební úřad nebude chtít skoro nic, kromě té pokuty a prodloužení stavebního povolení, určení data kolaudace. Podle úředníka bude vše bez problémů a skoro zadarmo (byl tam manžel).

Finanční úřad nám zřejmě opět brzy zaklepe na dveře s tím, že daň z převodu nemovitosti budeme platit také my, protože když je někdo v exekuci, tak nemá peníze a my je máme, protože jsme to koupili, takže vysolíme kolem 100 000 Kč za převod nemovitosti (a to máme štěstí, protože příklep je z roku 2012 – takže sazba 3 % se nás ještě týká – jinak by to byly 4 % z ceny nemovitosti). Pokud se vám nezdá ta částka vzhledem k vzhledu našeho domu, tak musíte mít na paměti, že se nepočítá z ceny, za kterou jsme dům koupili, ale z ceny odhadní, která je skoro dvojnásobná… Je mi z toho smutno, za ty peníze by byla třeba kuchyň – a já je takto pošlu do státních pekel.

Potřebujeme projekt dokončení stavby. To bude také na papíře a náš projektant nestíhá. Minulý týden jsme mu řekli, že to teď všechno závisí na něm, protože pak budeme moci zadat poptávky stavebním firmám a můžeme vybrat stavební firmu a teprve pak můžeme začít.

Začali jsme se obklopovat papírovými katalogy firem zabývajícími se koupelnami, podlahami, přemýšlíme o kuchyni, musíme najít nějakého kamnáře, co nám dokončí krb s krbovým ležením, a v téhle chvíli, když čtete článek, jsem na dovolené na horách.

Až se vrátíme a začne jaro, vše bude pokračovat podle plánu, projektant dodá plány, stavebník dodá nabídku, banka pošle peníze, dodavatelé i stavební úřad budou fungovat ve prospěch svých klientů. Dáme se na modlení.

Tolik zpoza papírových kopců Jaroslava Králová