„Tím, že dům nebude primárně určený k celoročnímu obývání, rozhodli jsme se také redukovat koupelny a obecně vybavení sanitou,“ říká na úvod dnešní návštěvy v rekonstruovaném domě ze třicátých let majitelka. „Ne že bychom se snad chtěli mýt v neckách, ale obecně patří koupelna a celé vybavení okolo k těm dražším položkám rozpočtu každé stavby,“ dodává se smíchem majitel domu. Rozhodnutí bylo jasné: nebude se pořizovat žádná vířivka, koupelna bude jedna v přízemí (i když o tom není dosud definitivně rozhodnuto), v patře bude pouze toaleta s malým umyvadlem.

Majitelé zvolili jednoduchou, decentní barevnost laděnou - stejně jako celý interiér - do bíla a spíše tlumených světlých barev. „Stačí nám sprchový kout, umyvadlo a za hlavní přínos navrženého dispozičního řešení považujeme přímé okno do zahrady. Tím, že jsme koupelnu neumístili do podkroví, máme možnost v létě koupelnu spojenou s WC větrat do zahrady,“ upřesňuje majitel.

Nyní jsou stavebníci ve fázi hledání vhodných zařizovacích předmětů. Sanitární keramiky, baterií a dalších doplňků - od topných žebříků až po svítidla do koupelny - je na trhu nepřeberné množství.

„Protože náš rozpočet vyhrazený na celou stavbu odtéká rychleji, než jsme čekali, budeme volit asi levnější vybavení. Nakonec jsme se z úvah o replikách sanity ze třicátých let posunuli k tomu, že by nám nevadilo ani vybavení pořízené v hobbymarketu. Podle nás není umyvadlo nebo WC to nejdůležitější a dávat za baterii třeba patnáct tisíc se nám opravdu nechce,“ říká majitelka.

Jak zařídit koupelnu ve starém domě

Pokud se - tak jako majitelé tohoto domu - rozhodnete pro střídmý skandinávský styl, zvolte do koupelny neutrální obklady i dlažbu. Neaplikujte barvy, které se v této době nepoužívaly pro výmalbu - například odstíny oranžové nebo červené. Na trhu je k dispozici obrovské množství sanitární keramiky, pozor si dávejte na podezřele levné plagiáty slavných značek pocházející z Asie. Obvykle za několik měsíců z takové baterie sleze chrom nebo začne kapat. Zvažte, zda použít vybavení v „retro“ stylu: i takových je na trhu spousta.

Důležitá je celková atmosféra koupelny a toalety, nepodceňte proto ani doplňky, jako jsou zrcadla, rolety, věšáky nebo ručníky. Když si dáte do koupelny v domě ze třicátých let ručníky s Mickey Mousem, dětem se možná budou líbit, ale stylové to rozhodně nebude. Nebojte se uplatnit dřevo - a to i ve formě vhodně ošetřeného obkladu.

Příště: Kuchyňská linka a jídelna