Rekonstrukce domu - jak jsme psali již v minulých dílech - postupuje pomaleji, než by si majitelé představovali. Před zimou se rozhodli ještě vyměnit střechu - na původně nevyužívané půdě tak vzniknou dvě ložnice a toaleta. Po různých peripetiích s výběrem firmy: pokrývači obecně je zřejmě nedostatková profese - ostatně jako nakonec řada dalších spolehlivých řemeslníků - se nakonec podařilo vybrat spolehlivou malou firmu s dobrými referencemi, která byla ochotná za přijatelné peníze a rychle novou střechu udělat. „Teď, když čtete tento díl seriálu, už je střecha hotová, a my se můžeme pustit do další kapitoly naší rekonstrukce,“ říká pan Zdeněk, který celou stavbu řídí.

Majitele teď čeká kromě vnitřních rozvodů, jako je voda, elektřina a plyn, také příprava na novou kuchyň a jídelnu.

„Tím, jak je celý přízemní prostor koncipovaný jako jeden velký otevřený prostor, bude i kuchyně propojená s jídelnou. V podstatě chceme zachovat lehce staromódní výraz několik desítek let starého domu, určitě kuchyně nebude vybavena nábytkem ve vysokém lesku,“ směje se majitelka. „Máme představu spíš jednoduchého, dřevěného nábytku. Buď to bude kombinace starých kredenců z bazaru, nebo některá z „rustikálních“ řad kuchyní od IKEA,“ doplňuje. V podstatě chtějí oba manželé vytvořit velký prostor, kterému budou dominovat pořádná krbová kamna, velký dřevěný stůl, jednoduché textilní doplňky. „Možná nějaká ovčí nebo kravská kůže na dřevěné podlaze, což v podstatě odpovídá naší představě o skandinávské jednoduchosti, materiálové a tvarové čistotě,“ říká majitel domu. Kuchyně přijde na pořad dne tak za měsíc, dva, kdy už budou hotové interiéry, a pak nastane zařizování.

Několik tipů do kuchyně ve starém domě

Pokud máte dostatek místa, nebojte se udělat kuchyňskou linku pořádně velkou, masivní dřevěná deska a velký dřez se vám budou - pokud rádi vaříte - vždy hodit. Dřevěnou podlahu nekombinujte s materiály, které se ve starých domech nepoužívaly, například s nerezem nebo laky ve vysokém lesku. Dobře zvolený solitér z bazaru, babiččiny půdy nebo online aukce, například starožitné křeslo nebo židle, je vhodným doplňkem interiéru. Nebojte se tedy kombinovat staré vybavení s novým, pokud budete postupovat s citem, může vzniknout zajímavá kombinace. V jídelně pak váš každodenní i sváteční stůl obohatí servis po prarodičích, stejně jako stará konev může být nejen dekorací, ale i funkčním doplňkem.

Foto: archiv autora a IKEA Příště Podlahy a sanita