Pozdní zjištění

Problém je, že špatná práce většinou není viditelná. Pokud se na okenním rámu objeví špatná znamení, tedy kapky vody nebo ze spáry prorůstá plíseň - musí se udělat sonda, aby se zjistilo, co se v hloubi okna děje. Už to je nepříjemnost, kterou musíme podstoupit kvůli tomu, že se při instalaci okna postupovalo nedbale, případně se nepoužily vhodné parotěsné prvky. A to nic není proti tomu, kolik peněz si musíme připravit, pokud je už okno v tak špatném stavu, že se musí přistoupit k jeho radikální renovaci nebo i kompletní výměně.

Rizika odbyté práce

Okenní rám může být vsazen křivě; tím vzniká tepelný most, dovnitř proudí chlad a v horším případě kritickým místem doslova profukuje. Pokud nám namontují okna nebo balkonové dveře špatně, pak pod nimi může foukat, bude prochládat celý rám, rosit se a nakonec plesnivět. Kolem okna bude navíc ledová podlaha – škody mohou být vysoké a projevit se nejen v nutnosti zaplatit opravu oken, ale také ve vyšší položce za topení.

ČTĚTE TAKÉ:

Kontrola instalace oken

Pokud je okno nedbale vsazeno, majitel domu jako laik to nepozná. Rozhodně se doporučuje domluvit si stavební dozor; tak jako na jakoukoliv jinou důležitou práci, jejíž kvalitu provedení sami nejsme schopni posoudit a kontrolovat. Není to položka vysoká, zato velmi důležitá. Dozor za nás hlídá kvalitu práce řemeslníků, a tím hlídá naše peníze – řekne vždy, jaká část práce byla odvedena kvalitně a co přesně máme zaplatit. A co ne. Odhalí špatnou práci, na kterou nás upozorní a doporučí platit důsledně až po nápravě.

Jak se bránit lajdácké práci

  • K zasazení nebo výměně oken vždy s řemeslníky vypracovat smlouvu o dílo
  • Zanést do ní kromě případných záloh hlavně 10% doplatek až po finálním a bezvadném provedení práce (pokud nebude bezvadná, tak doplatíme až po opravách)
  • Objednat si stavební dozor, který kvalitu práce zkontroluje a sdělí nám, kdy máme dílo doplatit

Titulní foto: Thinkstockphotos.com