Začalo to tak, že mi na stole přistála další faktura za stavební práce, ještě vyšší než ta minulá! Manžel ji položil na stůl a odešel na fotbal…

Téma: banka

Financování je opravdu napínavé. Nyní už je dům bez exekucí a LV mám čisté. Už jsem si na katastrálním úřadě vyzvedla dokumenty nutné k zapsání i manžela, protože se přece nebude dřít na domě, který není jeho. Na výše uvedeném úřadě se sešly úřednice a jaly se se mnou tuto záležitost řešit. Bylo vidět, že nejkompetentnější je paní na podatelně. Ta mi podala formuláře, ať je vyplním. Nedalo jí to a ještě k tomu povolala místní úředníky, kteří potom tyto dokumenty zapisují. Jejich výpovědi se značně lišily, nakonec jsem se rozhodla pro nejlevnější a nejjednodušší variantu, tak uvidíme, jestli to projde zápisem. Každopádně vznikla stejně podivná právní složitost, protože jednou je to můj manžel, tak jak to, že to tam nebylo zapsané hned napoprvé? Zřejmě udělal úředník (a nechci pátrat, na jakém úřadě) chybu.

REKONSTRUKCE DOMU ONLINE UŽ PŘINESLA:

Mezitím už se vkládají zástavní smlouvy naší banky na náš dům a jen co se tak stane – počítám týden, maximálně dva – budeme moci konečně začít čerpat hypotéku na rekonstrukci. Trochu mi vadí, že si musím dům pojistit u banky, kde si beru úvěr. Jinak bych nedostala slevu na úrokovou sazbu. Nevadí, že už mám pojištění jinde. Leda, že bych si ještě založila životní pojištění. Nevadí, že už ho mám a dokonce i u nich. Takže navýšit, zaplatit… Měla jsem toho plný zuby, tak jsem jim oznámila, ať mi to pošlou do Písku, já to zaplatím, pak si to zavinkulují… Hlavně ať už máme ty peníze.

Téma: rekonstrukce

Stavba nám pěkně pokročila. Spodní patro je stavebně hotovo. Všechny stěny stojí tak, jak mají, pěkně lícují a jsou v pravém úhlu. Mám dvě šatny a ještě jednu úklidovou místnost. Obývák je probourán s jídelnou a kuchyní, krbová vložka odstraněna, kameny kolem bývalého krbu vybourány. Okna objednána (jedny balkonové dveře nahoru do dětského pokoje – pak se může zrušit balkon a dodělat i horní patro + malé okno do mé šatny + ještě jedno, co budeme měnit v předsíni), záloha zaplacena!

Elektrikář povolán do služby, už má i svoje klíče. Teď nám to tam pěkně rozvede. Do konce týdne má být pořešen i počet kachlí nutných k objednání v Bechyni (trvá to 6 týdnů a zaplatit se musí také předem) na výrobu pece. Já si vydyndala na kolegyni zapůjčení ohromných kartonových krabic, že si z toho budu modelovat kuchyň, protože pořád nemám jasno. S další kolegyní si domlouvám návštěvu podlahárny s Václavem, musím si vybrat tu podlahu do obývací části domu. A co ty obklady a kachličky, neměl by někdo čas to zařídit? Ten pán přes instalatérství a vodu po nás chce vědět, jaké záchody a umyvadla kam chceme! Musíme si udělat s manželem na sebe čas a vyrazit nakupovat. On nakupování miluje!

Téma: skleník

Tam to vypadalo! Jsem si asi myslela, že všechno zasadím a pak si za pár týdnů přijdu pro rajčátka. Měla jsem to zaplevelené až hanba, jak by řekla moje babička. No tak jsem to čechrala s mladším synkem, ten starší se tam za náma chodil schovávat, protože po něm jeho otec chtěl pracovní výkony. Je mi ho trochu líto, on chudáček do teď jen v tom bytečku nebo někde na návštěvě posedával a polehával a teď se na stará kolena (už mu bylo 14!) musí dřít jako kůň, pořád někde něco držet, něco někam nosit, jediné, co ho jakžtakž baví, je sekání trávy. A pak ještě počítání obsahu pískoviště, abychom věděli, kolik písku do něj musíme tomu mladšímu synkovi koupit. Malý postřeh – dělají úplně úžasný dětský nářadí, který si půjčuji na zahradničení ve skleníku. Má to totiž kratší násady, a přitom je to kovové, takže se s tím báječně pracuje!

Co dál? No plánujeme toho spoustu. Už máme hotové sezení u ohně (jak teď pršelo, tak ohniště bylo jezírko a tam, jak plánujeme jezírko, tam bylo jezero plné vody – normálně je tam sucho), kolem posezení pro 12 měsíčků, takže by to chtělo jen to pěkné počasí a příležitostí máme dost k oslavám. Pak ukážeme známým, přátelům a rodině, jak je u nás krásně.