Jsme na dovolené. Je tady spousta malých lidí ve věku 2-7 let (5 kusů) a k tomu dva puberťáci (dvou pohlaví, takže jsme svědky flirtování mého syna s dcerkou našich přátel a někdy je to pro naše nervy těžká zkouška). Ti všichni pijí krev šesti dospělým. Naštěstí je krásně, sluníčko svítí a chianti a prosecco mají správnou teplotu a chuť, toskánská kuchyně je vyhlášená a v piniovém háji je moc fajn.

Už jsem probrala kuchyň s dvojicí zkušených matek, změnili jsme návrhy z jednoho pražského studia, musíme ještě doladit skříň na hrníčky a skleničky a můžu zadávat do výroby. Jak je to prosté!

Téma: zahrada

Na dovolené jsem si přečetla spoustu chytrých časopisů, například jak se staví zahradní jezírko. Manžel by ho měl nejraději zabordelené lekníny a žabincem, aby se v něm ani noha nemohla smočit, prostě aby to sloužilo jen a pouze jako vodní faktor v zahradě. Já bych chtěla samočistící jezírko, u kterého bych ladně polehávala na dřevěném lehátku na dřevěném molu a popíjela nějakou zdravou levandulovou limonádu nebo citronové pivo.

REKONSTRUKCE DOMU ONLINE UŽ PŘINESLA:

Teď jen doufám, že náš milovaný tchán chodí poctivě zalévat mé zeleninové záhony, abych hned po příjezdu mohla začít konečně sklízet hrášek, rajčátka, cuketky, dýně, okurky, fazolky apod.

Téma: elektrikář a instalatér

Nechali jsme je u nás v baráčku samotné. Elektrikář už je z nás trochu otrávený, protože chce vědět, kde přesně budu mít hlavu v posteli, jak budu číst, kolik chci kde lampiček, kde budu co mixovat, míchat, vařit, odsávat apod. A my to ještě přesně nevíme, protože interiér budeme tvořit až potom, co budou stěny krásně vymalované, podlaha položená, okna umytá, prostě až bude prostor připravený. Než se vrátíme, měl by být dům ještě v horším stavu, než jsme ho opustili. Vpustili jsme tam totiž instalatéra, který nyní připravuje dům na vodu a topení. Takže si bourá cestu pro trubky všeho druhu. To bude zatím největší investice do celého domu, neboť manžel tvrdě a nekompromisně prosadil cestu co nejméně náročnou pro pozdější užívání domu. Slovy mého manžela: „budeš rozdělávat každý den oheň v krbu, peci, sporáku, zatápět dole v kotli? Budeš obstarávat dřevo, platit plyn, elektřinu? Když budeš pryč, třeba na dovolené, tak o dům bude postaráno i bez cizí přítomnosti…“ Na tyto argumenty ten můj chabý, že je to prostě strašně, ale strašně drahý – vstupní investice rovna skoro půl milionu. Ale když si to rozpočítáte na léta užívání, která jsou před námi, bude nás stát teplo a teplá voda méně než v našem 3+1 teď. Tak jsem pevně semkla rty, zvýraznila nově vzniklé hluboké vrásky a přepočítávám rozpočet na zbytek stavby, protože mi to nějak nevychází. Ale budeme mít vrt, a tím pádem teplo a klid navždy.

Téma: hospodářská budova

Než jsme odjeli, poslali jsme na stavební úřad našeho Jarouška s žádostí o stavební povolení. Nějak mi uniká logika, ale prý na garáž je třeba stavební povolení a na dům stačí jen ohlášení. A protože naše hospodářská budova má 120 m², bude to skoro regulérní dům s dvojicí garážových vrat, velkým krytým prostorem pro uložení dřeva, manželovi se tam vejde traktor, auto, sekačka, a pak zřejmě i dílna, postel, stůl.

Také jsme výkres poslali do stavební firmy, aby nám sdělili cenu této stavby, která má zatím pouze jen obvodové zdi do výše půl metru obložené kameny. Pak budu muset zřejmě zase nastoupit k přepočítání mého rozpočtu!

Téma: koupelny

Tak jsem si tady jednou večer postěžovala na dodavatele koupelen, kterého jsme oslovili, kde jsme vybrali dlažbu a obklady a kde jsem narazila při volbě sanity. A teď už máme domluveného jiného dodavatele. Myslím, že když zákazník přijde s požadavkem, že chce tři bílé závěsné klozety, jeden pisoár, několik umyvadel, dvouumyvadlo, sprchové kouty apod., a je odpálkován s tím, že ať si laskavě přesně vybere typy, že jich jsou mraky, tak se možná leckterý zákazník ocitne v koncích.

A taky že jsem se tam ocitla. Nebylo mi nabídnuto několik variant, ať si tedy vyberu z toho, co mi vyberou oni jako dodavatel. Prostě o nás není zájem. Tak tedy půjdeme o dům dál, příští týden začneme utrácet nějaké ty peníze. Už si naivně nemyslím, že pořídím dvě koupelny za pár desítek tisíc, i když jsem si už tuto položku ve svém rozpočtu v excelu navýšila. Ale stejně nechápu ty horentní sumy za baterie a za to, co vůbec není vidět.

No a já už musím končit, jedno nejmenší dítě nechápe, že nemůže teď k bazénu a vříská mi tady na dece. A přitom vůbec není moje (dítě, ne deka)!

Ave dovolená.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com