A moje záhony to splňují. Měla jsem tam nechat i ty žlutý kytičky. Minule jsem dokonce zcela mylně tvrdila, že mi nejdou kedlubny. Ale jdou, jen nebyly vidět, protože jak jim to dlouho trvalo, přesadila jsem k nim hrách. No a hrášek je vyšší než kedlubna. Ale když jsem tam ty fialové výhonky uviděla, nechala jsem je růst. Co kdyby. Teď už vím, co mi to tam roste.

REKONSTRUKCE DOMU ONLINE UŽ PŘINESLA:

Mám prostě úžasný polykulturní záhon, na kterém roste, co chce a kde chce, nyní jsou zlikvidované ředkvičky a místo nich budou fazolky.

Ve skleníku se okurka chystá rodit, cuketa taky, jednu dýni jsem přesadila. To jsem neměla dělat, už není, zato mi jedna dýně vyrašila na kompostu (možná to bude ta chcíplá ze skleníku). Asi další polykulturní záhonek!

Téma: hospodářská budova

Už u nás byl Jaroušek s dalším projektantem (posila), protože je třeba domalovat tu naši hospodářskou budovu, zažádat o stavební povolení nebo jen ohlásit, podle toho, jak to na stavebním úřadě pojmou, a pak můžeme nechat stavební firmu nacenit. Mezitím manžel s tchánem vyklidili vnitřek tohoto rozestavěného stavení, kde byly nasypané asi 4 palety cihel, a v druhé části se zase pro změnu válejí kameny. Také odvezli další dvě hromady navážky, jedna zbyla po skleníku, a zase to je u nás krapet hezčí. Rychle na těchto plochách raší tráva a taky bodláčí, takže mám teď nové hobby, chodím s kýblem a rukavicemi po celém pozemku a ničím bodláky.

A než jsem dopsala tento článek, už to máme nakreslené. Teď už se budu jen těšit na to, co na to stavební firma, kolik to bude stát, domeček 120 m², pak stavební úřad, jestli to povolí, v územním plánu to je zakreslené…

Téma: kuchyně

Jak jsem si ji z kartonu postavila, tak ji taky chci mít. Byl u nás jeden majitel truhlářství, ale moc z toho neviděl.

Já jsem navštívila ještě jedno kuchyňské studio, tam jsem přednesla své představy a za deset minut odkráčela s tím, ať si lámou hlavy a posílají návrhy a cenové kalkulace. A s dalším kuchyňským studiem si jen dopisuji mailem, posílám obrázky. Uvidíme. Za měsíc budou kachle, pak se začne stavět pec se sporákem a teprve někdy koncem července přijde na řadu kuchyň.

Téma: koupelny

To bude oříšek, tento týden se u nás začne budovat systém vodovodních trubek a příprava na topení. Pak už na záludné otázky typu, jaké chci umyvadlo a kam, nebude stačit jen neurčitá odpověď, ale už prý musím vědět typ a velikost umyvadla, protože na to už se to bude přesně připravovat. My si pořád slibujeme s manželem, že si uděláme čas, vyrazíme někam, pokoukáme, nakoupíme, slevu dostaneme, ale zatím jsme nikde nebyli a vyrazíme nejdřív po dovolené.

Téma: střecha

Takže se nám k tématu „střecha“ vyjádřili všichni odborníci, které známe, tesaři, zedníci, kamarádi a přátelé, známí i neznámí a vyšlo z toho, že nikdo by střechu neopravoval, natož šahal do krovu a rovnal ho. Jedině projektant, ten by to chtěl narovnat, aby to nějak vypadalo. Naopak, spoustě lidí se polovalby líbí, opticky snižují dům, což v našem případě vůbec nevadí. Dokonce jsem kontaktovala lásku mého mládí, která má firmu na střechy a její odborné stanovisko po zhlédnutí fotek znělo - nebourat, neopravovat, nechat tak, jak je! Takže ušetříme několik desítek tisíc, které investujeme do nějaké jiné části domu.

Téma: sousedské vztahy

Tento pátek je důležitá akce u nás na vsi, jenže my se jedeme ohřát na dovolenou, zástupce naší rodiny bude dělat tchán.

Seznámili jsme se s nejdůležitějším starousedlíkem a jeho skoro zeťákem a dozvěděli jsme se o Mlakách spoustu nového. Například, že každé prázdniny se zakončují soutěží v jízdě na koloběžkách a kolečkových bruslích, sponzorské dary vítány. Vlastně celý srpen se tam něco děje, u kulturačky (je to vlastně stará hasičská zbrojnice, vedle které je obrovské sportovní hřiště, rybník, ohniště, prostě takové naše náměstí). Tak se máme na co těšit. A až poznáme sousedy, už nebudeme ti bezejmenní, co tam vždycky přijedou, lítají po zahradě s konvema (já), nebo zalezou do domu a sbíjejí tam sbíječkou (manžel) a hulákají na sebe, jak je tam u nich krásně.