Na trhu jsou vrtáky mnoha druhů, určené pro různé materiály, odlišné typy vrtaček i způsoby vrtání, s různými tvary i sklony hrotů. Do dřeva lze použít hadovité či frézovací vrtáky, případně sukovníky a jiné, záleží na tom, jak často je používáme. Do železa mají vrtáky zase určitý sklon a výbrus hrotu a liší se i materiálem, z něhož jsou zhotoveny. Důležité je také dodržovat doporučený počet otáček při vrtání, jinak dojde k brzkému zničení vrtáku.



MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Při vrtání do zdi použijeme vždy vrtáky s tvrodokovem, takzvané vidiáky, a rozlišujeme také, zda budeme vrtat vrtačkou s příklepem, nebo bez něj. Tyto vrtáky mají na bocích hrotu navařeny plošky z tvrdokovu, které umožní hladce vyvrtat stejnoměrný a nedrolivý otvor. Vrtání do cihly nebývá nijak problematické - často není ani nutné použít vrtačku s příklepem, zvolíme vrták o průměru vybrané hmoždinky, vyvrtáme otvor, zaklepneme hmoždinku a upevníme závěs. Opatrněji bychom měli postupovat pouze v případě, že máme stěny z dutých cihel. U nich může při vrtání dojít k vylámání přepážek v cihle a otvor je pak rázem větší, než potřebujeme. V takovém případě zvolíme raději vrták s průměrem o 2 mm menším, než je potřebný otvor.

Obrazně vyšší kategorií je vrtání otvorů do betonu. Zde je nezbytná vrtačka s příklepem a použití speciálních vrtáků do panelu. Vždycky začínáme vrtat vrtákem o menším průměru, třeba 4 mm, a vyvrtáme otvor v celé jeho hloubce. Postupně nasazujeme vrtáky větších průměrů, až vyvrtáme otvor potřebné velikosti. V případě, že panel není tak tvrdý, můžeme použít hned vrták o potřebné tloušťce. V určitých odstupech mohou být do panelu vloženy železné dráty, případně tam je železná síť, a při vrtání tedy můžeme narazit na kov. Tehdy je vhodnější a jednodušší vyvrtat otvor o cca 1 cm vedle, než se snažit provrtat drát, a to i vrtákem do železa.

Do jisté míry problematické může být vrtání otvoru do kachliček, protože je můžeme při vrtání poškodit. Nejdříve odměříme místo, kde chceme otvor vyvrtat, pak, aby nám vrták při přiložení na kachličku neuklouzl, si vypomůžeme nalepením lepicí stavební pásky nebo leukoplasti na místo, kde budeme vrtat. Na ni přeneseme odměřený bod pro vrtání, přiložíme vrták a vrtáme do kachliček se stejnou přesností, jako do zdi.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com