Zavěšení drobnějších předmětů nebývá problém, stačí zatlouci skobičku nebo menší hřebík, pokud máme panelové zdi, pak zvolíme speciální háčky do betonu. Pár úderů a je hotovo.

Problematičtější může být upevnění skob a háčků do zdi pro zavěšení rozměrných obrazů a dalších dekorativních předmětů, poliček či dokonce kusů nábytku. Je nutné dodržovat určitý postup a používat správné materiály i nářadí.

Skoby a háčky pro zavěšení větších předmětů je nutné zabudovat do zdi pomocí hmoždinky, je tedy nutné použít vrtačku. Výchozí je v tomto případě materiál, do něhož budeme otvor vrtat. Vždy je praktičtější použít vrtačku s příklepem, pro vrtání do cihlové zdi můžeme zvolit i obyčejnou. Vždy použijeme speciální vrták pro vrtání do cihly nebo panelu. O postupu vrtání do různých materiálů si povíme příště.

ČTĚTE TAKÉ:

Po zaklepnutí hmoždinky do vyvrtaného otvoru je někdy nezbytné otvor kolem ní zahladit, obvykle k tomu použijeme sádru. Práce s ní je jednoduchá, je však nutné pracovat rychle a dodržet postup přípravy - především mícháme vždy sádru do vody, nikdy ne opačně. Jako vhodná nádoba pro její rozdělávání se hodí kelímek od jogurtu, je měkký, sádra se z něj dobře vybírá, pokud ztvrdne, není problém ji vyklepnout.

Připravujeme řidší, kašovitou hmotu, lépe se s ní pracuje. Rozděláváme jí vždy tolik, kolik jsme schopni spotřebovat během několika minut, sádra velmi rychle vytvrzuje. Pracujeme špachtlí. Sádrou můžeme zapravit i menší otvory po skobách či hřebících. Aby bylo sádrované místo co nejméně viditelné, vyhladíme ho před úplným zatvrdnutím vlhkou houbičkou.

Příště - Technický minirádce - Vrtání do různých materiálů