Téma: Zahrada

Zakoupila jsem tři největší čtvrtky v papírnictví, co tam měli, a pak ještě průsvitný papír. Kolegyně Lucka se mnou totiž odmítá řešit mou zahradu, dokud jí to nepřinesu nakreslené, jak si to vlastně představuji. Když se rozohní a začne popisovat zahradu, po chvíli si všimne mého tvrdého výrazu a úprku do mé kanceláře, protože si prostě pod tím neumím vůbec nic představit. A ještě si pletu hyacinty s hortenziemi, a tak bych mohla pokračovat hodiny a hodiny. Jsem z toho smutná, ale nevzdávám se.

Ořezala jsem si všechny synovy pastelky, ten zjistil, že jde maminka malovat, tak se ke mně přidal a objevil, že guma je úžasný vynález (tu mi půjčil starší syn). A tak jsme dvě hodinky malovali, s vypětím všech sil jsem dokončila celou zahradu, kde jsem jakžtakž podle skutečnosti umístila všechny stavby a stromy a kameny, co už tam jsou.

A teď musím umístit ty všechny rostliny, které tam teprve přijdou. A to mě poněkud zastavilo. Ale slyšela nás i paní účetní, a mě se jí zželelo a přinesla mi spoustu časopisů a pojednání o architektuře zahrad, abych měla co studovat a čím se nechat inspirovat.

REKONSTRUKCE DOMU ONLINE UŽ PŘINESLA:

Chystám se teď zase řádit o víkendu s nůžkami jak ve skleníku, tak u stromků. Jestli tam ty mšice zůstanou, tak to mají smůlu. Půjdou i s napadenými keříky pryč od nás. Zaštípnu rajčata, aby měla sílu na dozrání, a pomaličku už je podzim, takže končíme, zase na jaře!

Téma: stavba

Instalatér má dovolenou, takže až se vrátí příští týden, začne s manželem realizovat geotermální vrt. Protože báňský úřad se již vyznal z toho, že nemá námitek vůči naší hornické činnosti na našem pozemku, můžeme de facto začít. Manžel zašel i na stavební úřad, odbor životního prostředí, a ani tady nemají žádný problém. Ale papír na to tedy zatím nemáme.

V domě dochází momentálně ke štukování vnitřních omítek, takže už je to jemnější prácička. Zedníci by se měli tento týden zase ukázat, ale moc nevím, co tam chtějí dělat. Koupelny mají v plánu až koncem října. My jsme již vybrali firmu, která bude dělat betonové podlahy, ale to vychází nejdříve na konec září. Sádrokartonáři se také chystají až na konec září. Krbař už snad také někdy dorazí k nám a začne stavět pec. Teď aktuálně nás nikdo v plánu nemá.

Téma: hospodářská budova

Zatím nepřišlo žádné povolení, což je škoda. Manžel by už totiž potřeboval nějakou tu svou komůrku pro traktůrek, protože ten je zrovna nemocný. Prý má něco s brzdami. Každopádně s tím marodem tráví muž mého života každou volnou chvilku, tak snad se brzy uzdraví!

Téma: venkovní úpravy

Nejdřív jsme mysleli, že necháme obložit studnu dřevem, aby to ladilo s plotem. Jenže jsme byli u mého drahého strýčka (ten postavil zděný dům v rekordním čase v celé naší rodině – za pouhý půlrok od prvního kopnutí – ale ten měl zedníky!), a pak jsme ještě diskutovali s manželem mé sestřenice, který je profesí zedník. Ten popisoval mému miláčkovi, jak si to může hezky obložit sám, až manžel prohlásil, že to tedy zkusíme. Přinejhorším opět zadáme nějakému řemeslníkovi, aby vzal šutry od nás z kopice, namíchal si maltu a lepil a lepil kolem dokola, až to bude krásný! Vždyť na tom nemůže nic být, ne? Taková skládačka, něco jako LEGO.

Téma: čerpání hypotéky

Odhadkyně poslala zprávu do banky a my můžeme zase čerpat, pak už jen jednou a bude konec s financováním ze strany banky. Teď mi to připadá jako takový klid před bouří, protože nejvíc prý stojí, když už dům stojí a začnou se realizovat „vnitřky“.

Já trávím volné chvilky nad mými excelovskými tabulkami a snažím se tam něco vykouzlit, přesouvám desetitisíce a statisíce z chlívečků A do chlívečků B a zpět a zatím jsem na nic nepřišla… Jen je mi jasné, že o Vánocích bude určitě krásně všude na světě a při troše štěstí budeme mít u nás v domě alespoň stůl a pak několik dalších let budeme dodělávat a dokupovat a dolaďovat, aby u nás bylo krásně.